CORESPONDENȚĂ DIN FRANȚA

Vârsta de pensionare ar urma să crească la 64 sau 65 de ani în Franța. Peste 85% dintre francezi sunt împotriva acestei măsuri

Guvernul francez a prezentat marți proiectul noii legi a pensiilor, care conține o serie de măsuri controversate, precum creșterea vârstei de pensionare, mărirea perioadei de cotizare și regimurile speciale. Sindicatele anunță că vor ieși în stradă pentru a protesta. Cu detalii, corespondentul TVR la Paris, Mihaela Antoche.

10 Ianuarie 2023, 20:05 (actualizat 10 Ianuarie 2023, 23:38) Știrile TVR |

Premierul Elisabeth Borne spune că noua lege a pensiilor pleacă de la trei principii de bază: echilibru, justiție și progres, elemente fară de care reforma nu poate răspunde deficitului și cheltuielilor publice din ce în ce mai mari.

Noua lege propune creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 sau 65 de ani și majorarea perioadei de cotizare până la 43 de ani. Peste 85% dintre francezi sunt împotriva acestei măsuri, conform ultimului sondaj de opinie.

Un alt punct care nemulțumește este legat de regimurile speciale care se referă la pensiile unor categorii cum sunt lucrătorii de la căile ferate și de la regia de transport în comun din regiunea pariziană, funcționarii, notarii sau angajații Operei din Paris și de la Comedia Franceză. Aceștia beneficiază de condiții speciale de pensionare.

Noua reformă prevede eliminarea treptată a acestor regimuri.

O altă prevedere se referă la majorarea pensiei minime la 1200 de euro, mai exact 85% din salariul minim. Reforma pensiilor este una dintre marile provocări ale celui de-al doilea mandat prezidențial.

Emmanuel Macron nu mai are majoritate prezidențială după alegerile legislative și pentru ca legea să fie votată are nevoie de un compromis politic.

Sindicatele franceze sunt nemulțumite de propunerile guvernului de la Paris și anunță mobilizare socială și ample proteste în următoarele săptămâni.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 21°C 22°C
CRAIOVA 25°C 25°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI