Vârsta de pensionare ar urma să crească la 64 sau 65 de ani în Franța. Peste 85% dintre francezi sunt împotriva acestei măsuri

10 ianuarie 2023, 20:05

Premierul Elisabeth Borne spune că noua lege a pensiilor pleacă de la trei principii de bază: echilibru, justiție și progres, elemente fară de care reforma nu poate răspunde deficitului și cheltuielilor publice din ce în ce mai mari.

Noua lege propune creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 sau 65 de ani și majorarea perioadei de cotizare până la 43 de ani. Peste 85% dintre francezi sunt împotriva acestei măsuri, conform ultimului sondaj de opinie.

Un alt punct care nemulțumește este legat de regimurile speciale care se referă la pensiile unor categorii cum sunt lucrătorii de la căile ferate și de la regia de transport în comun din regiunea pariziană, funcționarii, notarii sau angajații Operei din Paris și de la Comedia Franceză. Aceștia beneficiază de condiții speciale de pensionare.

Noua reformă prevede eliminarea treptată a acestor regimuri.

O altă prevedere se referă la majorarea pensiei minime la 1200 de euro, mai exact 85% din salariul minim. Reforma pensiilor este una dintre marile provocări ale celui de-al doilea mandat prezidențial.

Emmanuel Macron nu mai are majoritate prezidențială după alegerile legislative și pentru ca legea să fie votată are nevoie de un compromis politic.

Sindicatele franceze sunt nemulțumite de propunerile guvernului de la Paris și anunță mobilizare socială și ample proteste în următoarele săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă