Varşovia califică refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului drept ”inacceptabil”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki
Premierul polonez Mateusz Morawiecki
22 ianuarie 2023, 14:01

Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi”, a declarat Mateusz Morawiecki agenţiei PAP.

Declaraţiile sale intervin la două zile după o întâlnire a reprezentanţilor a circa 50 de ţări la baza americană Ramstein din Germania.

Cu acel prilej, aliaţii Ucrainei au anunţat noi livrări substanţiale de arme către Ucraina, dar nu au reuşit să cadă de acord cu privire la livrarea de tancuri grele, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei.

Prim-ministrul polonez a spus că aşteaptă „o declaraţie clară” din partea Berlinului care să autorizeze trimiterea de tancuri Leopard, pe care le produce, de către ţările care le au în dotare.

Polonia, care declară că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard la Kiev, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect.

Dacă Berlinul refuză să livreze Kievului tancuri Leopard, „vom forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate”, a anunţat Morawiecki.

Sâmbătă, cei trei miniştri de externe ai ţărilor baltice au cerut Berlinului „să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei”, făcând referire la „responsabilitatea specială” a Germaniei, „prima putere europeană”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite