ECDC: Peste 12.000 de cazuri de variola maimuței, confirmate în Europa. Două decese, în Spania. Cel mai mare risc de a contracta boala, la persoanele care au mai mulți parteneri sexuali

Răspândirea cazurilor de variola maimuței 3 august
Răspândirea cazurilor de variola maimuței 3 august
3 august 2022, 15:26

12.186 de cazuri de infectare cu variola maimuțri au fost raportate în cele 27 de țări membre UE, de la izbucnirea epidemiei de variola maimuței și până în 1 august. Alte 11 cazuri au fost raportate în Balcani și un caz a fost raportat în Turcia.

Situația în toate țările se prezintă astfel:  Spania – 4.298 de cazuri, Germania – 2.677 de cazuri, Franța – 2.054, Olanda – 879 de cazuri, Portugalia – 633 de cazuri, Italia – 479 de cazuri, Belgia – 393 de cazuri, Austria – 132 de cazuri, Danemarca – 99 de cazuri, Suedia – 88 de cazuri, Irlanda – 85 de cazuri,  Polonia – 59 de cazuri, Norvegia – 55 de cazuri, Ungaria – 39 de cazuri, Slovenia – 35 de cazuri, Grecia – 32 de cazuri, Luxemburg – 30 de cazuri, România (21), Cehia – 30 de cazuri, Finlanda – 20 de cazuri, Malta – 17 cazuri, Croatia – 12 cazuri, Islanda – 10 cazuri, Estonia – șase cazuri, Slovacia – șase cazuri, Bulgaria – patru cazuri, și Letonia – trei cazuri.  Cele 11 cazuri din Balcanii de Vest: 10 cazuri în Serbia și unul în Bosnia-Herțegovina. Un caz a fost raportat în Turcia.

În țările non-endemice, cele mai multe cazuri de variola maimuței sunt în continuare raportate la bărbații care fac sex cu bărbați, în principal cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, însă, potrivit evaluării de risc publicată recent de ECDC, riscul răspândirii variolei maimuței la persoanele care au mai mulți parteneri sexuali este extrem de ridicat, însă nu și pentru populația generală.

Deși recent au fost raportate câteva cazuri severe, inclusiv encefalită, impactul bolii asupra persoanelor infectate rămâne scăzut.

Persoanele care au multipli parteneri sexuali sunt cele mai expuse riscului de a contracta variola maimuței, arată ECDC.

Diagnosticarea timpurie, izolarea, monitorizarea contacților direcți și campaniile de vaccinare direcționate spre grupuri-țintă sunt modalitățile pentru a ține sub control boala, mai spune ECDC.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă