Vara fierbinte şi secetoasă a provocat culegerea timpurie a viilor din regiunea franceză Champagne

Struguri în vie
Struguri în vie
25 august 2022, 16:15

Temperaturile ridicate şi cea mai gravă secetă din istoria măsurătorilor meteorologice au provocat incendii masive de vegetaţie şi au dus la adoptarea unor restricţii privind consumul de apă în Franţa. Însă ele au accelerat totodată ajungerea strugurilor la maturitate.

O culegere a strugurilor în august, în loc de începutul lunii septembrie, era în trecut o experienţă unică în viaţă în regiunea Champagne, a declarat Charles Philipponnat, preşedintele podgoriei familiale Philipponnat Champagne, care produce mai multe sute de mii de sticle de şampanie pe an. Acest lucru nu mai este însă valabil.

„Este destul de clar că încălzirea globală are de-acum un efect”, a adăugat viticultorul francez, în timp ce se afla în podgoria sa din nord-estul Franţei.

În jurul lui, culegătorii angajaţi pentru acest scurt sezon de recoltare şi plătiţi în funcţie de cantităţile culese munceau cu frenezie în temperaturi care depăşeau cu mult pragul de 30 de grade Celsius pe dealurile cu pante adânci, unde sunt cultivate viile ce produc struguri Pinot.

Este important ca strugurii să fie culeşi înainte ca ei să devină prea copţi şi prea încărcaţi cu zahăr.

„Cred că ne aflăm la un punct de cotitură. Până acum, încălzirea globală ne-a ajutat: culegem strugurii în condiţii meteorologice bune, fără prea mult frig, la maturitate şi cu puţin putregai”.

Producătorii din Franţa se aşteaptă ca recolta din acest an să producă vinuri de o bună calitate care vor ajunge în magazine, o reuşită importantă după ce îngheţul şi atacurile unor ciuperci au devastat podgoriile în 2021, un fenomen pe care vremea uscată şi fierbinte l-au împiedicat să se producă şi în acest an.

„Ceea ce va urma ar putea fi obţinerea unor struguri prea copţi. Posibil din cauza unor sezoane de vară prea secetoase, care vor provoca alte probleme, la care noi va trebui să ne adaptăm. Va trebui să ne adaptăm agricultura, să ne adaptăm oenologia – felul în care noi producem vinuri”, a adăugat Charles Philipponnat.

Unul dintre primii paşi făcuţi în acest sens a fost culegerea strugurilor mai devreme decât în deceniile trecute, iar acest lucru nu s-a întâmplat doar în regiunea Champagne.

Sezonul de recoltare din acest an a venit cu două săptămâni mai devreme în cele mai mari regiuni viticole ale Franţei, un fenomen care ar putea să devină o tendinţă de durată, au afirmat mai mulţi viticultori francezi.

„Vinurile ar putea să devină diferite şi s-ar putea să fim nevoiţi să ne adaptăm la alte varietăţi de struguri sau alte metode de cultivare, care sunt puţin diferite de cele pe care le utilizăm acum”, a declarat Laurent Pinson, un producător de vin Chablis în regiunea Burgundia, situată în partea central-estică a Franţei.

În timp ce culesul strugurilor obişnuia să aibă loc în octombrie în anii 1980, această practică a fost devansată progresiv atât de mult, încât recoltarea la începutul lunii septembrie a devenit norma în vigoare, iar anumite recoltări ocazionale au loc chiar şi în august, a precizat Laurent Pinson.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite