Vara extremelor: Caniculă în vest, concomitentă cu ploi și furtuni în Moldova și Muntenia

Vara extremelor
Vara extremelor
12 iulie 2021, 18:17

Canicula a revenit în vestul țării. În şapte județe este cod galben, iar noul val de caldură aduce temperaturi tropicale. Astăzi au fost 37 de grade, dar, de miercuri, vor trece de 39 la umbră.

În centrul Timișoarei trecătorii s-au simțit ca într-un cuptor. Autoritățile au pregătit 4 corturi pentru cei care au nevoie de prim ajutor sau doar de câteva minute de răcoare.

Florinela Georgescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie: “Nu este exclus, mai ales în Banat și  Crișana, miercuri, să ne apropiem de 40 de grade. Nu vor mai fi de joi încolo temperaturile cele mai ridicate în regiunile vestice, temperaturile cele mai ridicate se vor înregistra pe partea de sud și de est”.

Valul de caniculă va lovi și Capitala la finalul săptămânii. E o vară a extremelor care îi ţine în alertă pe climatologi. Mare parte din jumătatea de est a ţării este amenințată de ploi torențiale. Iar alerte mai severe pot apărea oricând.

Anca Bojariu, climatolog: “Intensitatea acestor valuri de căldură este mult mai mare decât în mod obișnuit, neobișnuit e să avem aceste cantități foarte mari. Intensitatea precipitațiilor este foarte mare”.

Acest domino al fenomenelor meteo extreme este un semn clar al climei în schimbare. Vom avea veri mai lungi care se prelungesc până toamna, cu furtuni episodice care pot provoca pagube.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă