Vapoare abandonate, loc de cazare pentru refugiații din Regatul Unit

Vapoare abandonate loc de cazare pentru refugiații din Regatul Unit
Vapoare abandonate loc de cazare pentru refugiații din Regatul Unit
2 mai 2023, 10:31

Este soluția găsită de autorități în condițiile în care miniștrii se luptă să facă față restanțelor la cererile de azil. Față de luna decembrie, acum sunt mai mult de 1.500 de întârzieri ale procesării solicitărilor refugiaților, asta în timp ce premierul Rishi Sunak a promis să rezolve problema în maximum un an.

Proiectele au fost confirmate de un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, care a declarat: „Presiunea asupra sistemului de azil a continuat să crească și ne impune să analizăm o serie de opțiuni de cazare care oferă contribuabililor un raport calitate-preț mai bun decât hotelurile. Aceasta include utilizarea potențială a navelor pentru a oferi cazare.”

Dezvăluirea că Guvernul este gata să cumpere vapoarele vine după ce miniștrii au confirmat planurile de a găzdui aproximativ 400 de oameni într-o barjă gigantică din Dorset. Barja Bibby Stockholm va fi acosată în portul Portland de la începutul lunii iunie. Primul grup de migranți ar urma să fie reprezentat de bărbați singuri care se apropie de sfârșitul perioadei de procesare a cererilor de azil.

Sursele The Guardian au spus că Suella Braverman, secretarul de interne, a fost „aproape de a confirma” un acord pentru o fostă navă de croazieră cu o capacitate de 1.800 de locuri, acostată în Mersey. Până la urmă, nu s-a semnat niciun astfel de contract.

Peel Ports, care deține și operează infrastructură portuară în zona Birkenhead, a spus că va merge mai departe cu planurile doar dacă ar exista un angajament deplin cu consiliul local. Politicienii locali au condamnat însă propunerea. Ei subliniază absența infrastructurii necesare și caracterizează planurile drept o „închisoare plutitoare”.

Cifrele Ministerului de Interne, publicate săptămâna trecută, arată că numărul total de cereri de azil restante a crescut de la 136.230 în decembrie, la 138.052 în martie. Restanța „moștenită”, pe care Guvernul a promis să o înlăture până în decembrie 2023, a scăzut cu aproximativ 10.000 în primele trei luni ale anului. Acum sunt 80.148 în total. Dar în ritmul ăsta de procesare, premierul nu și-ar îndeplini ținta până în martie 2025.

Personalul Ministerului de Interne Britanic se îndreaptăn nu doar către nave mari, ci și către foste baze militare sau închisori dezafectate, astfel încât să reușească să-i găzduiască pe străinii care cer ajutorul din partea Marii Britanii. Autoritățile trebuie să mai identifice și organizeze 10.000 de locuri de cazare. Iar oficialii recunosc faptul că este posibil să ajungă până la urmă să găsească mai multe hoteluri, deși asta nu este pe placul conservatorilor.

 

Un articol de Arina Delcea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă