Vânzarile maşinilor noi pe benzină și motorină ar putea fi interzise în Uniunea Europeană din 2035. Autoritățile române și din alte state membre au propus ca interdicția să se aplice din 2040

Autoritățile europene vor să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050. Autoritățile române și din alte ţări au cerut, însă fară rezultat, o amânare a interdicției, pentru a proteja industria auto. Constructorii se tem că nu vor avea suficiente materii prime necesare fabricării mașinilor electrice.

29 Iunie 2022, 17:34 (actualizat 29 Iunie 2022, 19:07) Știrile TVR |

Clienții care vor dori să cumpere o mașină noua ar putea alege doar din gama autoturismelor nepoluante, începând cu anul 2035. Decizia aparține Consilului European și are ca scop reducerea poluării. În România, de la începutul anului, vânzările de autoturisme "verzi" s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, numărul autorurismelor electrice rămâne mic în comparație cu al celor pe benzină și motorină.

Inițiativa Consilului European stârnește îngrijorare printre constructori.  Uzinele vor mai putea produce mașini pe benzină și motorină doar pentru piețele din afara Uniunii Europene. Cea mai mare problemă va fi însă aprovizionarea cu materii prime necesare fabricării autoturismelor electrice.

Adrian Sandu, secretar general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România: “Litiu, magneziu, tot ce înseamnă materii prime care țin de fabricația de baterii, de semi-conductori, dar și de componente precum cablajele. O a doua problemă este cum realizăm această tranziție fără repercusiuni sociale”.

Pentru a proteja industria auto, autoritățile române și din alte state membre au propus ca interdicția să se aplice mai tărziu, din 2040.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: “Propunerea noastră nu a fost acceptată (...) însă am găsit o soluţie de compromis. (...) Din 2026, Comisia va analiza situaţia de pe piaţa auto din Europa. Şi am reuşit să Introducem un text care spune că în interesul protejării maşinilor hybrid plug-in se poate revizui această decizie şi în 2035 dacă piaţa arată că lucrurile nu se pot rezolva, din anumite considerente, teoretic se vor mai pune pe piaţă maşini cu combustie internă”.

Reprezentații industriei și dealerii auto consideră că autoritățile vor trebui să continue programele pentru stimularea achiziției de mașini electrice noi. În caz contrar, există riscul să crească și mai mult înmatriculările de mașini la mâna a doua.

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile:Este important ca programele RABLA să fie adaptate la creșterea pieței”.

Noile reguli se vor aplica în Uniunea Europeana după ce vor fi aprobate și în Parlamentul European.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI