Vânzările de mașini au scăzut cu 7,6 la sută în trimestrul al-II-lea al lui 2022. Românii au preferat să strângă bani şi să cumpere autoturisme noi

Piaţa auto din România dă primele semne de slăbiciune. A scăzut numărul înmatriculărilor şi asta pentru că românii au cumpărat mai puţine maşini rulate. Şi au preferat să strângă bani şi să cumpere o maşină nouă. Datele Institutului Naţional de Statistică arată şi o scădere a înmatriculărilor de maşini de pasageri.

04 August 2022, 14:14 (actualizat 04 August 2022, 20:19) Știrile TVR |

Ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică arată că piaţa auto din România e în scădere. Înmatriculările, în trimestrul doi al acestui an, au scăzut cu 7,6 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În schimb, datele arată că românii au înmatriculat mai multe maşini noi .

74% dintre mașinile înmatriculate în ultimul trimestru în România sunt la mâna a doua.

Lipsa componentelor şi întârzierile la livrări au dus la scăderea de vânzări şi în Europa.

Puţin peste 58% din vehiculele înmatriculate în România sunt Euro 4, 5 sau 6 şi 11,7 % non-euro.

-----------------------------------------------------------------------------------------

În același trimestru al anului 2022, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 11,9% comparativ cu trimestrul II din anul 2021.

În trimestrul II 2022, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 74,2%, în scădere cu 4,3 puncte procentuale față de același trimestru al anului 2021.

Din totalul înmatriculărilor, trei sferturi sunt mașini rulate.

În trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul II al anului 2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la categoria autobuze și microbuze cu 15,3% ṣi la categoria mopede ṣi motociclete cu 9,9% ṣi scădere la categoria autoturisme cu 8,3%.

În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la categoria mopede ṣi motociclete cu 16,2% ṣi la categoria autoturisme cu 10,4% ṣi scădere la categoria autobuze ṣi microbuze cu 23,0%.

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate scăderi la toate categoriile astfel: la categoria autotractoare cu 22,8%, la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 11,9% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci cu 8,3%. Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat scăderi la toate categoriile astfel: la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 22,9%, la categoria remorci semiremorci cu 14,2% ṣi la categoria autotractoare cu 3,5%. Faţă de trimestrul I 2022, în trimestrul II 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 7,1% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi cu 10,0% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului II 2022, în proporție de 58,7%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 11,7%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI