Vânzările de imobiliare s-au prăbușit. Dobânzile tot mai mari la credite îi fac pe mulți doritori să amâne orice achiziție

Speriaţi de ratele şi dobânzile care cresc de la o lună la altă, românii se gândesc de mai multe ori înainte de a cumpăra o locuinţă nouă. În prima lună a acestui an, vânzările imobiliare au scăzut aproape la jumătate faţă de ultima lună din 2022. Sunt date oficiale la care se adaugă şi faptul că puterea de cumpărare a tot scăzut în România. Analiştii, însă, se aşteaptă ca piaţa să-şi revină în câteva luni.

07 Februarie 2023, 21:32 (actualizat 07 Februarie 2023, 21:54) Știrile TVR |

De mai bine de o lună, Ianis caută să îşi cumpere o locuinţă. Vrea un apartament cu 2 camere, într-o zonă apropiată de o gură de metrou, cu şcoală şi spital aproape. Este dispus să dea cel mult 80 de mii de euro pe el. Nu are toţi banii, dar nici nu se grăbeşte să se împrumute.

Românii au devenit mai precauţi în a se împrumuta. Se vede şi în statisticile oficiale.

Luna trecută, la nivelul întregii ţări, s-au vândut peste 33 de mii de imobile, cu aproape jumătate mai puţine faţă de luna decembrie 2022. O scădere se înregistrează şi comparativ cu ianuarie, anul trecut.

În prima lună a acestui an cele mai multe imobile s-au vândut în Bucureşti, aproape 7000. Braşovul, deşi ocupă locul 2, în acest judeţ s-au vândut de 3 ori mai puţine. La polul opus se află judeţele Teleorman, Covasna şi Olt. În fiecare din acest judeţ s-au vândut sub 200 de unităţi.

Este efectul dobânzilor tot mai mari la credite, explică experţii în imobiliare şi spun că ianuarie este, de regulă, luna cu cele mai mici vânzări în domeniu.

În plus, ajutorul oferit de stat este mai puţin atractiv.

Cine vrea să-şi ia o locuinţă prin programul Casa Nouă, de 70.000 de euro, trebuie să vină cu un avans de 3.500 de euro şi să plătească o rată lunară ce depăşeşte 2.300 de lei.

Banii, cel puţin în Bucureşti, sunt suficienţi pentru o garsonieră. Dezvoltatorii imobiliari spun că autorităţile trebuie să mărească plafonul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI