Vânzările cu amănuntul au crescut în România peste media UE, în luna august

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au revenit pe creştere în luna august, cu un avans de 0,3% comparativ cu luna iulie, însă a fost vorba de o creştere mai modestă decât estimau analiştii, în condiţiile în care consumatorii şi-au redus cheltuielile pe alimente, băuturi şi ţigări, transmite Reuters.

06 Octombrie 2021, 13:21 (actualizat 06 Octombrie 2021, 13:33) |
Cumpărături la supermarket / FOTO: Autor: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să crească cu 0,8% de la o lună la alta.

Conform datelor publicate miercuri de Eurostat, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,8%, în timp ce vânzările de alimente au scăzut cu 1,5% iar vânzările de combustibili au scăzut cu 0,3%. Ţările membre cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul sunt: Malta (2,7%), Irlanda (2,5%) şi Slovacia (2%). În România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,9% în luna august, după un avans de 1,1% în luna iulie.

În ritm anual, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 1,1%, în timp ce în zona euro au rămas stabile. Chiar dacă majoritatea statelor membre UE au înregistrat o creştere a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual, ţările cu cea mai mare creştere a vânzărilor sunt: Malta (19,6%), Croaţia (18,1%) şi Slovenia (12,3%). În România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 10,3% în ritm anual în luna august, după un avans de 9,6% în luna iulie.

În acest caz, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea de 3% a vânzărilor de produse non-alimentare şi un avans de 2,1% a vânzărilor de combustibili, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 1,5%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2021 comparativ cu luna precedentă, a crescut cu 1%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2021 comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,9%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie brută, în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 11,1%. Ca ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere de 11,7%.

 

 

 

 

sursa agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 2°C 6°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 1°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI