Vânzarea băuturilor energizante tinerilor care nu au împlinit 18 ani ar putea fi interzisă

15 iunie 2018, 20:03

Energizantele ar putea avea același statut ca tutunul sau alcoolul. Nu vor mai putea fi vândute adolescenților care nu au împlinit încă 18 ani, iar băuturile acestea nici nu se vor mai comercializa la aparatele automate.

Simultan, va fi interzisă vânzarea în unități sanitare, în incintă și la o distanță mai mică de 50 metri față de orice școală. Singura excepție: universitățile.

Pentru nerespectarea acestor interdicții, comercianții ar putea fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 de lei și 25.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor se va face de către Ministerul Sănătății, ANSVSA sau ANPC.

Dacă Guvernul va aproba această hotărâre, ar urma să intre în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Părinții par, de departe, cei mai încântați.

O băutură energizantă poate conține o cantitate de cafeină de 2-3 ori mai mare decât cea a unui espresso, spre exemplu, susțin specialiștii.

Mai mult, consumul poate induce stări de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață dar crește și riscul de apariție a diabetului.

Potrivit unui studiu efectuat de Institutul Național de Sănătate Publică, în perioada 2014-2016, numai în Capitală au fost înregistrate 15 cazuri de intoxicații cu băuturi energizante la copii cu vârste între 1 și 17 ani. Doi dintre ei au asociat consumul de băuturi energizante cu alcoolul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite