VIDEO TELEJURNAL

Vântul a crescut energia produsă de eoliene - 15% din consumul de electricitate al României

Vântul care a măturat sud-estul ţării ne-a ajutat să depăşim zilele cu ger fără mari probleme în alimentarea cu energie. Eolinele au produs 15% din consumul de electricitate al României în condiţiile în care s-au înregistrat recorduri în serie pentru necesarul de energie.

17 Ianuarie 2017, 13:02 (actualizat 17 Ianuarie 2017, 15:04) Știrile TVR |
Eolienele acoperă 15% din consumul de curent
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vântul ne-a ajutat să avem cu ce să ne încălzim în zilele în care termometrele au arătat şi minus 30 de grade Celsius. Datele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană arată că ponderea energiei produse astfel a reprezentat o cincime din cea produsă la nivel naţional în zilele de 6, 7 şi 14 ianuarie.

În 6 ianuarie, în timpul nopţii, a fost atins un nivel maxim de 2673 Mwh. Asta în condiţiile în care capacitatea instalată este de aproximativ 3000 de MW.

Claudia Brâncuş, preşedintele Consiliului Director, RWEA: Prin această producţie de energie regenerabilă România a reuşit, într-o perioadă critică din punct de vedere a vremii, nu numai să exporte energie, dar a reuşit să aibă energie destul de curată cu un grad destul de scăzut de emisii de CO2.

Producţia de energie eoliană depinde de capacitatea instalată şi fluctuează în funcţie de starea tehnică a parcurilor şi de condiţiile de mediu.

Marian Vâju, director general Transelectrica Dobrogea:  Eolienele au funcţionat bine până în data de 6 ianuarie, când la viteze foarte mari declararte de ANM, peste 20 de metri pe secundă, ele au un sistem de oprire automat pentru protecţia integrităţii lor. De asemenea chiciura şi gheaţa au avut un rol important în oprirea lor, de aici a apărut un mic deficit de energie.

Reprezentanţii UNEI companiei care deţine două parcuri eoliene în Dobogea spun că au reuşit să producă în această perioadă peste media zilnică a anului trecut.

Angelica Barbu, manager Departamentul Brand Marketing, CEZ : Noi am funcţionat în această perioadă. Este foarte adevarat ca au fost rafale de vânt şi de 35 şi de 40 de metri pe secundă, care se află undeva la limita de funcţionare a parcului nostru eolian. În principiu am reuşit să trecem cu bine peste aceasta perioadă.

Consumul de energie a urcat, în 10 ianuarie, la cel mai înalt nivel înregistrat din 2001 pânã în prezent. Media pe ora a fost 9.730 MW. Tot atunci producþia a crecut la peste 11.000 MW.

Producţia de energie electrică se bazează în continuare mai ales pe cărbune, hidrocarburi şi energie hidro. Energia nucleară reprezintă aproximativ 13%, iar cea solară - doar câteva procente. În această perioadã, producţia hidro este redusă din cauza debitului redus al apelor Dunării.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI