Vânătorii din „internetul ascuns”. Pe urmele traficanților de droguri și de arme

16 februarie 2018, 21:40

Departe de ochii utilizatorului obișnuit, internetul își arată o față marcată de interese ascunse și chiar de violență.

“Arme de foc, mitraliere, am văzut și grenade”, subliniază specialistul în securitate cibernetică Alexandru Cătălin Coșoi.

Pentru fiecare tranzacție, fie că e vorba despre arme sau droguri, pagina de internet ia un comision de maximum 4%. Nu se știe câte site-uri funcționează pe internetul ascuns, fiindcă toți cei care comunică aici își ascund identitatea. Așa că polițiștilor le e aproape imposibil să intercepteze tranzacțiile.

“90% din cei care accesează deep web vor să cumpere droguri sau să vândă droguri sau arme (…) Piața de droguri s-a mutat online și este mult, mult mai productivă”, subliniază Alexandru Bălan, cercetător în securitate cibernetică.

Plata se face utilizând monedele virtuale.

Cu astfel de amenințări, autoritățile au trebuit să țină pasul cu vremurile. Așa au apărut „vânătorii”, informaticieni pricepuți, care aduc la lumină oamenii și afacerile ilegale din internetul ascuns.

„Cu colaborarea noastră au fost capturați niște oameni care erau în spatele unor asemenea marketuri (…) Poliția și FBI (…) apelează la organizații cum suntem noi pentru a-i ajuta în aceste investigații”, explică Alexandru Bălan.

“Pe internetul ascuns, bărbații sunt bărbați, femeile sunt bărbați și copiii sunt agenți FBI” – Alexandru Cătălin Coșoi, specialist în securitate.

Munca acestor vânători este extrem de complicată pentru că în lumea dark net-ului este ușor să te pierzi.

Cătălin Pătrașcu, coordinator al echipei de răspuns la incidente de securitate cibernetică CERT RO: “Traficul utilizatorilor, dintre calculator sau tableta lor, device-ul pe care îl folosesc și site-urile din dark web este rutat prin multe alte sisteme informatice, astfel încât să se piardă urma”.

Procurorii DIICOT au investigat anul trecut peste 1.700 de cazuri de criminalitate informatică. Peste 400 de persoane au fost trimise în judecată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite