Valul de pensionări continuă în MApN și MAI. Din 16 şefi de la Poliţia de frontieră, 15 şi-au depus dosarele de pensionare

2 august 2017, 13:12

De când a început să se vorbească despre o nouă lege a pensiilor, mii de angajaţi din instituţiile de apărare s-au grăbit să ceară pensiile speciale prevăzute de lege.

La Interne este cea mai gravă situaţie. De la începtul acestui an s-au pensionat 4.200 de persoane, iar cele mai multe cereri au fost făcute în ultimele săptămâni, când discuţiile din spaţiul public s-au concentrat pe această temă.

2.000 de cereri sunt încă în lucru în acest moment. Aşadar, ajungem la 6.200 de angajaţi de la Interne care vor încasa zeci de mii de lei în fiecare lună fiecare.

La Apărare, situaţia este ceva mai bună. Doar 1.000 de persoane au cerut pensionarea în acest an.

Dacă e să aruncăm un ochi pe lista ultimelor decrete semnate de preşedinte, au ales să plece la pensie oameni importanţi ai sistemului. Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu, se pensionează la 54 de ani.

Şeful Jandarmeriei Române, general de brigada cu o stea Marin Andreiana, pleacă şi el de la jumătatea lunii.

La Poliţia de frontieră, din 16 şefi, 15 deja şi-au depus dosarele de pensionare.

Toţi sunt speriaţi că, din toamnă, legea le va aduce pensii mult mai mici, iar autorităţile nu prea au cum să îi oprească.

Tot acest scandal a adus doar câteva promisiuni din partea ministrului de Interne.

Potrivit unor surse, joi ar putea să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care angajaţii MAI să primească salarii majorate cu 8 până la 12 procente. În plus, cei care lucrează în penitenciare ar urma şi ei să primească majorări de până la 10 procente.

ACTUALIZARE Telejurnal 13.00 Îngrijorați de iminenta modificare a condițiilor în care vor fi acordate pensiile speciale, tot mai mulți angajați din instituțiile statului au făcut cereri ca să iasă din sistem. Anul acesta, de la Ministerul de Interne au ieșit deja la pensie 4.100 de angajați.

Potrivit unor surse din sindicat, la nivel de IPJ-uri sunt în jur de 1000-1500 de cereri de pensionare. De asemenea la Casa de Pensii din Capitală au ajuns 1.000 de solicitări de pensionări. Pensionarea este un act unilateral. Nimeni nu poate fii împiedicat să se pensioneze dacă acceptă condițiile date de lege.

Și în MAPN situația pare destul de tensionată. Potrivit unor surse, situația ar fi la fel ca anul trecut când au ieșit la pensie în același interval de timp ianuarie-august în jur de 900 de angajați. Numărul celor care au ieșit la pensie este și anul acesta în jur de 900. În plus, anul acesta un număr foarte mare de militari au cerut pensionarea în această perioadă de teamă că legea se va schimba și vor pierde anumite beneficii.

S-a pensionat și generalul Harabagiu, cel care în urmă cu câteva luni, fusese numit în funcția de șef al statului major al forțelor terestre.

Marius Popescu a discutat cu șeful poliției de Frontieră, Ioan Buda, care a spus că și-au depus dosarele de pensionare toți cei trei adjuncți ai săi, șefi ai Gărzii de Coastă. În total, 15 ofițeri în funcții de conducere și-au depus dosarele de pensionare, tocmai pentru nu prinde noua lege de pensionare, pe care nu prea o cunoaște nimeni, a transmis pentru Telejurnal Marius Popescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite