Val de caniculă extremă în România. Fenomenul „cupola de foc”, care afectează Europa, ajunge și în țară

15 iulie 2022, 13:42

Arșița se instalează încă de dimineață, când, în multe zone ale țării, temperatura resimțită ajunge la 30 de grade, la ora 10.00, iar la prânz, în Capitală mercurul din termometre urcă până spre 40 de grade Celsius, la soare.

Bogdan Antonescu – climatolog: „Va trebui cumva să ne obişnuim cu astfel de perioade de caniculă, cu temperaturi ridicate, cu valuri de căldură, pentru că asistăm la doborâri de recorduri de temperatură, practic de la un an la altul, iar asta este direct o consecinţă a schimbărilor climatice”.

Rep: Cum vi se parte că e afară?

Localnici: „Foarte cald. Chiar foarte cald astăzi.”

„Este mai cald ca în Franţa. Eu sunt francez şi pot să spun că aici e foarte cald”.

„Sufocant”.

Pe lângă disconfort, din cauza temperaturilor ridicate, nervii şoferilor sunt întinşi la maximum.

Vestul, sudul și estul ţării vor fi cele mai afectate zone de valul de caniculă.

În centrul Capitalei, se pot resimţi chiar şi cu 10 grade mai mult faţă de periferie, pentru că, în mijlocul orașului, clădirile rețin căldura.

Temperaturile cu peste 10 grade mai ridicate decât joi au fost simtite din plin în orașul Timișoara.

Rep: Cum vă feriți de caniculă, de căldură?

Localnici: „Ne hidratăm, stăm la umbră, purtăm haine cât mai lejere.”

„Este foarte greu, dar facem față. Bem foarte multă apă și ne descurcăm.”

Nici săptămâna viitoare nu va fi mai bine.

Elza Hauer – meteorolog: „Începând de marți, din nou, temperaturile diurne vor fi în creștere, astfel încât miercuri și joi vom avea parte de o vreme caniculară în vestul țării, cu temperaturi maxime la câmpie, în jur de 35-37 de grade”.

Specialiştii spun că ieşirile din casă trebuie evitate pe cât posibil în jurul prânzului, în special în cazul persoanele în vârstă, a bolnavilor cronic şi a copiilor.

Sandra Alexiu – președinta Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov: „Suntem supuşi deshidratării. Este bine să bem lichide care să conţină mai mulţi ioni, care să ne facă plinul atunci când ne deshidratăm şi e bine să bem şi apă cu un conţinut mai mare de săruri, apă minerală, sucuri de fructe, dar nu în cantităţi foarte mari şi să nu stăm foarte mult într-o zonă unde este foarte cald.”

Autorităţile locale au deschis deja centre de prim-ajutor. Între timp, meteorologii de la ANM au emis o avertizare de caniculă, valabilă în acest weekend.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă