Valul 5 al pandemiei, aproape de final. Relaxarea restricțiilor se va face dacă scade și numărul pacienților de la ATI

21 februarie 2022, 21:17

Peste 95 la sută dintre îmbolnăviri sunt cu tulpina Omicron, iar această evoluţie va încheia valul 5, spune ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila estimează că, în maximum trei săptămâni, vom avea un număr de cazuri noi cu trei cifre, deci sub o mie pe zi.

Pentru a relaxa însă restricţiile, pe lângă numărul de cazuri noi trebuie să scadă şi numărul pacienţilor de la Terapie Intensivă, spun oficialii. O primă ţintă este să fie ocupate mai puţin de jumătate din paturile de la ATI Covid, deci sub 900 de pacienţi să mai fie în stare gravă. Măsurile de relaxare vor fi luate însă gradual, spun oficialii din guvern, care speră să avem sărbători de Paşte fără restricţii. Se lucrează şi la un calendar clar care să permită reluarea vieţii normale.

Alexandru Rafila: XȚO primă măsură va fi renunțarea la mască în exterior, mai puțin în spațiile aglomerate – e de bun simţ – și reîntoarcerea la o viață economică și socială normală. Nimeni nu vrea restricții, în mod evident toată lumea vrea relaxări, dar lucrul ăsta trebuie echilibrat și ținând cont de ce se întâmplă în spitale. Trebuie să vedem un timp cum funcționează măsurile. Întâi scoatem masca în exterior, vedem impactul, apoi trecem la pasul următor, dacă scoți toate măsurile odată va exista un rebound. Că o să fie două etape sau trei eu sper să fie cât mai puține etape.ț

După valul 5, o parte din centrele de testare se vor închide, spune ministrul, dar oamenii se vor putea testa gratis la medicii de familie, la spitale sau prin ambulanţă.

Oficialii din guvern caută acum soluţii legale pentru ca persoanele angajate doar pe durata stării de alertă să poată fi menţinute în activitate şi după ridicarea măsurii, mai ales că sunt multe instituţii cu un deficit major de personal, precum serviciile de ambulanţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite