Valorile decontate pentru spitalizarea în unităţile private sunt cuprinse între 624 şi 21.132 lei, anunță CNAS

Valorile decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cazurile de spitalizare acuţi din unităţile sanitare private sunt cuprinse între 624 de lei şi 21.132 lei, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

01 Iulie 2021, 19:43 (actualizat 01 Iulie 2021, 20:14) |
Valori decontate pentru spitalizare în unităţile private / FOTO: Shutterstock

"Normele de aplicare ale Contractului - cadru, aprobate prin Ordinul MS-CNAS nr. 1068/627, conţin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuţi (DRG) furnizorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract. Suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) se calculează în funcţie de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferenţieri determinate de forma de proprietate a unităţilor sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale", precizează CNAS.

Tariful decontat se calculează înmulţind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR).

TCP (tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor.

VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor. VR variază între 0,42 (ex. proceduri pentru strabism) şi 14,23 (ex. traheostomie).

Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) şi 21.132 lei (ex. traheostomie).

Pentru o naştere, de exemplu, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprinse între aproximativ 1.400 lei (pentru o naştere normală, fără complicaţii) şi aproximativ 3.400 lei (pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave).

Agerpres amintește că, pe 24 iunie, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea articolului 230 din Legea 95/2006, ordonanţă care propune un mecanism gradual de implementare a contribuţiei personale suportate de asiguraţi în condiţiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privaţi aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Pe 29 iunie, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că numărul de paturi contractate de către furnizorii de servicii de spitalizare privaţi, finanţate din fondul naţional al asigurărilor de sănătate, va fi plafonat la 6.673, adică aceeaşi valoare ca în decembrie 2020.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI