Valeriu Gheorghiţă: Peste 215.000 de elevi cu vârste între 12-19 ani au primit cel puţin o doză de vaccin

29 septembrie 2021, 12:30

„Pentru sistemul de învăţământ am pregătit un proces de vaccinare care se poate realiza în unităţile şcolare, în universităţi, fie prin echipe mobile sau prin înfiinţarea unor centre proprii de vaccinare sau prin arondarea şcolilor la centre de vaccinare din proximitate. În primele două săptămâni sunt peste 400 de elevi care au fost vaccinaţi prin aceste modalităţi. În momentul de faţă, la nivel naţional, sunt peste 215.000 de elevi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Practic, trebuie să prioritizăm lucrurile în favoarea şi în beneficiul nostru individual şi al comunităţii din care facem parte. În mod deosebit este important ca cei vulnerabili, cei vârstnici, cei cu afecţiuni cronice să meargă să se vaccineze pentru că, în felul acesta, se vor proteja mai mult de formele grave de îmbolnăvire. De asemenea, tinerii trebuie să se vaccineze şi de asemenea elevii care merg în colectivitate, care interacţionează trebuie să se vaccineze. Avem două vaccinuri autorizate pentru grupa de vârstă 12-17 ani inclusiv, vaccinurile de la compania BioNtech/Pfizer şi vaccinurile de la compania Moderna”, a spus medicul militar.

La rândul lui, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în săptămâna 13-20 septembrie s-au vaccinat, în medie, 1.000 de elevi pe zi, iar în săptămâna 21-27 septembrie s-au vaccinat, în medie, 1.700 de elevi pe zi.

„Practic, în săptămâna 21-27 septembrie, numărul elevilor vaccinaţi a crescut cu 12.000: 8.000 de elevi din categoria de vârstă 16-19 ani şi peste 4.000 de elevi din categoria de vârstă 12-15 ani. Le mulțumesc elevilor pentru înțelegerea importanței vaccinării”, a adăugat Cîmpeanu.

Valeriu Gheorghiță  a mai explicat că vaccinarea reduce substanţial riscul de deces, de a face o formă gravă de boală, dar şi riscul de transmitere: „Se vorbeşte tot mai mult de faptul că trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus. Aş putea să spun că în niciun caz nu trebuie să ne obişnuim să trăim în aceste condiţii de pandemie, zilnic cu spitale asaltate de pacienţi bolnavi, de secţii de terapie intensivă pline şi de oameni care în fiecare zi îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii. Trebuie să facem cu toţii un efort pentru a reuşi să controlăm această pandemie şi singura soluţie prin care noi putem să facem acest lucru este prin vaccinare. Avem la dispoziţie în România patru tipuri de vaccinuri autorizate, vaccinuri care sunt sigure, sunt eficiente, sunt uşor de tolerat, procesul de vaccinare este simplu, accesibilitatea este crescută.”

Potrivit acestuia, vaccinurile de la compania BioNTech/Pfizer şi de la compania Moderna sunt „dovedite a fi sigure şi eficiente”.

Medicul militar a mai spus că în ultimele două săptămâni a crescut numărul persoanelor care vin la centrele de vaccinare.

„Aproape 20.000 de persoane au fost ieri vaccinate cu prima doză şi ne dorim ca acest număr să fie în creştere. Ar fi foarte important ca în perioada următoare să atingem capacitatea maximă de vaccinare, să depăşim 100.000 de doze administrate în fiecare zi. În felul acesta putem să recuperăm ceea ce am pierdut în săptămânile anterioare şi să atingem o acoperire vaccinală suficient de crescută, încât să limităm consecinţele pandemiei. Şi când vorbim de consecinţele pandemiei vorbim, de fapt, de pierderea vieţilor omeneşti”, a mai arătat preşedintele CNCAV.

El a evidenţiat şi faptul că vaccinarea este importantă pentru ca şcolile să poată funcţiona cu prezenţă fizică.

„Cu toţii ne dorim – şi este o prioritate a noastră, atât ca autorităţi, cât mergând până la nivel de părinte, până la nivel de copii – să facem tot ceea ce ţine de noi pentru ca, în final, copiii să poată să meargă la şcoală în condiţii cât mai sigure şi cu prezenţă fizică, pentru că în felul acesta ei beneficiază de toate avantajele psihoemoţionale, de toate cunoştinţele care sunt transmise de către dascăli, de către profesori. Beneficiile sunt uriaşe, iar pierderile sunt greu de estimat şi de cuantificat la acest moment, însă, cu siguranţă, studiile arată că impactul pe termen lung este cât se poate de ridicat, mai ales în cazul copiilor care provin din medii defavorizate, din familii cu venituri mici”, a afirmat Gheorghiţă.

În opinia sa, pierderile în educaţie vor fi din ce în ce mai mari dacă şcoala revine în sistem online.

„În condiţiile în care şcoala online revine, evident că toate aceste pierderi vor fi din ce în ce mai mari. Haideţi să facem cu toţii un efort în acest sens, părinţi, bunici, să ne vaccinăm, să respectăm măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei şi în felul acesta copiii noştri pot să meargă la şcoală cu prezenţa fizică, într-un mediu sigur, într-un mediu favorabil, dar acest lucru se face cu un efort din partea tuturor, a celor din societate”, a subliniat medicul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite