Valeriu Gheorghiță: Se vor putea face programări în centrele deschise 24 de ore din 24. Străinii cu drept de ședere în România vor avea acces la platforma de vaccinare

30 martie 2021, 14:08

Străinii cu drept de şedere în România se vor putea programa direct în platforma de vaccinare anti-COVID

Un alt element de noutate este legat de posibilitatea cetăţenilor străini de a se programa pe platformă, mă refer la cetăţenii străini cu drept de şedere în România, care nu deţin un CNP emis de autorităţile române.Vor putea să se programeze direct în platformă. Pentru aceştia va fi alocat un identificator unic, corelat cu documentele de identificare ale cetăţeanului străin, cu număr, serie de paşaport, de pildă. Data la care se va implementa, foarte probabil, această funcţionalitate va fi 10 aprilie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

”Dăm posibilitatea persoanelor să se programeze în centre care au activitate 24 de ore din 24„

Un alt element important – va exista posibilitatea de configurare a programului de lucru  în platforma de programare astfel încît va fi disponibilă functionalitatea pe fiecare centru de vaccinare configurabil pe un interval de 24 de ore. Practic vom putea să dăm posibilitatea persoanelor să se programeze în centre care au activitate 24 de ore din 24, pe numărul de locuri disponibile, a spus Valeriu Gheorghiță.

Prioritatea de vaccinare pe listele de așteptare

Platforma realizează notificarea personelor din lista de așteptare prin notificarea categoriilor de populație prioritare așa cum este stabilită de strategia de vaccinare, precum și a ordinii de înscriere pe listele de așteptare, Prioritatea este următoarea:  75% din locurile disponibile se alocă către populația cu grad de risc legat de infecția cu SARS COV 2, 25% din locurile disponibile se alocă pentru persoanele care desfășoară activități esențiale în infrastructura critică și de asemenea, restul locurilor libere sunt alocate personelor care fac parte din etapa a treia a campaniei de vaccinare, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

La înscrierea pe platforma de vaccinare platforma asociază utilizatorului data și ora programarii, așa încât în momentul acesta, o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru, pe lista de așteptare a altui centru va ocupa următoarea poziție, după persoanele deja înscrise la centrul unde doresc să migreze. De asemenea, o persoană care anulează rezervarea apoi se înscrie din nou pe lista de așteptare își pierde locul, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

”Se va reduce timpul de așteptare„

Un alt element de noutate, pe 6 aprilie vom deschide 12 cabinete noi pentru administrarea vaccinului produs de compania Moderna. Am reevaluat cantitătțile care urmează a fi livrate către România, putem crește cu cel puțin 1000 de persoane vaccinate în fiecare zi, din acest tip de vaccin. Din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare cu vaccinul Pfizer (…) Până pe 10 aprilie vom fi în măsură să operaționalizăm în platformă creșterea numărului de persoane programate de la 60 în momentul de față, pe cele 12 ore de lucru ale unui cabinet, la 90 de persoane pe cabinet. Ceea ce însemnă ca va crește ritmul de vaccinare, în fiecare centrum, în acest fel se vor creea locuri suplimentare de vacinare, în așa fel încât, se va reduce timpul de așteptare, a spus Valeriu Gheorghită.

Au fost operaționalizate peste 150 de echipe mobile care vaccinează persoane nedeplasabile, persoane dependente de dializă sau persoane fără adăpost.

”În aprilie vom demara vaccinarea anti-COVID şi prin intermediul medicilor de familie”

Preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în cursul lunii aprilie va începe vaccinare prin intermediul reţelei primare de medicină de familie, precizând că, din datele preliminare, rezultă o rată de participare la această activitate de 50-55%.
„Vom demara şi activitatea de vaccinare prin intermediul colegilor din reţeaua primară de medicină de familie. Mâine urmează să primim centralizarea de la nivelul fiecărui judeţ, însă din datele pe care noi le avem preliminare, ne aşteptăm la o rată de participare din partea colegilor din medicina de familie în jur de 50-55 la sută. Este posibil să fie chiar mai mult, dar acestea sunt datele parţiale. Aşa încât un alt element care va duce la creşterea accesului persoanelor la campania şi la centrele de vaccinare va fi operaţionalizarea anumitor centre de vaccinare, cu sprijinul marilor operatori economici, care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităţilor, prin reţeaua cabinetelor de medicina muncii şi a cabinetelor medicale cu care se află în relaţie contractuală”, a explicat medicul militar, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă