Valeriu Gheorghiță: Este normal ca după doza de rapel să apară reacții, asta arată că vaccinul își face efectul. Sunt reacții adverse comune, anticipate și nu se recomandă tratamentul preventiv

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a explicat marți, într-o conferință de presă, de ce se pot înregistra mai multe reacții adverse după a doua doză de vaccin.

09 Februarie 2021, 15:59 (actualizat 09 Februarie 2021, 16:46) |
Conferință de presă Andrei Baciu și Valeriu Gheorghiță

Potrivit medicului Valeriu Ghoerghiță, după prima  doză de vaccin apare răspunsul imun și, atunci când persoana este vaccinată cu a doua doză, organismul va identifica proteina și va avea o reacție imunologică: "Într-adevăr, după doza de rapel, este deja cunoscut faptul că organismul este mai reactogen. De ce? Pentru că, după prima doză, apare activarea răspunsului imun și, în momentul în care persoana este vaccinată cu doza de rapel,  organismul, având deja un nivel al anticorpilor preformați, va identifica această proteină care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție imunologică. Lucru care se traduce, din punct de vedere clinic, printr-o frecvență mai mare a modificărilor atât la nivel local, cât și la nivel general."

Coordonatorul campaniei de vaccinare dă asigurări că acestea sunt reacții comune și cunoscute și arată, practic, că vaccinul își face treaba: "Sunt reacții adverse comune, sunt reacții adverse anticipate, cunoscute, regăsite în rezumatul caracteristicilor produsului. Este un fenomen care se întâlnește la toate tipurile de vaccinuri care se administrează cu rapel  - la a doua sau la a treia doză există o reactogenitate mai crescută a organismului uman. Acest lucru traduce faptul că vaccinul își face efectul."

Valeriu Gheorghiță spune că nu este recomandat tratamentul preventiv în cazul reacțiilor adverse, ci doar cel individualizat, făcut atunci când apar reacțiile: "În ceea ce privește modalitatea de comportament al persoanelor pentru a atenua acest tip de reacții adverse, nu recomandăm prevenirea acestora prin a urma anumite tipuri de tratamente. În cazul în care persoana respectivă înregistrează febră, disconfort local, atunci se poate, individual, recomanda tratament antitermic, tratament antiinflamator sau tratament antialgic. Dar în niciun caz nu trebuie sa facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse."

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a anunțat că, din 27 decembrie până în prezent, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse: "În total, din data de 27 decembrie, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse comune şi minore, din care 530 reacţii de tip local şi 1.959 reacţii generale", a spus el, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că 21% dintre reacţii au fost exclusiv locale, 74% - generale şi locale şi 5% - exclusiv generale.

"Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse cele mai frecvente manifestări de reacţii adverse postvaccinale indezirabile au fost de tipul: 53% - durere, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, stare de oboseală febră şi frisoane; 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% - dureri musculare sau articulare; 12% dintre persoane au raportat reacţii de tip gastro-intestinal, de tip greaţă, vărsătură, diaree; 11% - stare de anxietate; 5% - erupţii cutanate; 5% - limfadenapatii, adică mărirea de volum a ganglionilor limfatici locali; 4% - reacţii alergice; 3% anestezii, furnicături la nivelul feţei sau nivelul membrelor; 1,2% - insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic. Rata de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale este de 2,8 la o mie de doze administrate. Atenţie: o persoană poate avea mai multe tipuri de reacţii adverse raportate. De aceea, suma procentelor menţionate de mine este mai mare de 100", a explicat dr. Gheorghiţă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI