Valeriu Gheorghiță: Din 15 martie, programările pentru vaccinare se fac prin lista de așteptare din platformă. Fiecare persoană își va putea alege un centru de vaccinare

2 martie 2021, 14:13

Din 15 martie, persoanele care au un cont în platforma de programări, chiar şi cele din etapa a treia, vor putea să se înscrie pe lista de aşteptare. Va fi câte o listă la fiecare centru, nu una comună.

Atunci când va apărea un loc disponibil, aplicaţia îi va notifica prin email sau prin sms pe cei înscrişi deja. Locul va fi rezervat pentru 24 de ore, timp în care persoana contactată trebuie să confirme programarea.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: „În acest moment, aplicaţia îţi permite să vezi câte locuri sunt disponibile în centrele de vaccinare. Acest lucru nu va mai fi posibil după 15 martie, când va fi introdusă lista de aşteptare. Va trebui să alegem un centru, să ne înscriem pe listă şi vom vedea câte persoane sunt în aşteptare înaintea noastră”.

O persoană se va putea înscrie pe o singură listă. Dacă va dori să vadă locurile de la alte centre, se va şterge din lista iniţială. Vor fi notificate în primul rând persoanele cu boli cronice şi cele în vârstă de peste 65 de ani, pentru trei sferturi din locurile disponibile. 25% vor fi pentru lucrătorii din domenii esențiale.

Ordinea de priorităţi se va menţine şi în etapa treia, care ar putea începe din a doua jumătate a lui aprilie, estimează coordonatorul campaniei.

„Modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până la acest moment. Fiecare persoană, în momentul în care intră și își creează un cont, va alege opțiunea de a se programa în această listă de așteptare prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic, fiecare centru de vaccinare va avea o listă de așteptare. Persoana respectivă, respectând aceeași modalitate, selectând categoria din care face parte, va trece în această listă de așteptare. În momentul în care în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile,  persoana înscrisă pe lista de așteptare va fi notificată prin sms și email și va avea  la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea. După data de 15 martie, centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate  doar din lista de așteptare. Platforma este de așa natură încât va notifica în primul rând persoanele care se află în lista de așteptare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Nu se va putea opta pentru un anume vaccin. Intervalul dintre prima doză şi rapel arată însă de la ce companie ar putea fi.

Etapa a treia a campaniei de vaccinare – populația generală – va începe în luna aprilie, însă programările se vor putea face începând cu data de 15 martie, pe lista de așteptare din platforma online de programări.

Oficialii spun că, până acum, nu s-au pierdut vaccinuri din cauza celor care nu s-au prezentat la programare. Doar 3.320 de doze au fost irosite, adică 0,21% din totalul celor utilizate. La Arad s-au pierdut 18 doze, aruncate din greşeală la gunoi.

Peste 1,1 milioane de doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în România în luna martie, peste 268.000 de doze de vaccin Moderna și peste 1,25 de milioane de doze de vaccin Astra Zeneca, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite