Valeriu Gheorghiță: “Valul patru este, foarte probabil, o realitate. Însă ceea ce ține de noi este să diminuăm amplitudinea și durata acestui val de îmbolnăviri”

15 iunie 2021, 15:22

„Este foarte clar că pandemia nu s-a încheiat. În acest moment există patru variante îngrijorătoare: varianta alpha (britanică), varianta beta (sud-africană), variant gamma (braziliană) și variant delta (indiană).  Această tulpină (n.red. – delta) are o o capacitate de contagiozitate cu circa 50% mai mare decât varianta britanică. Și știm că tulpina britanică avea o capacitate de contagiozitate cu 30-50% mai mare decât variant inițială din Wuhan. Dacă ne uităm la rata bazală de reproducere a cazurilor, este de aproape 5. În sensul că un pacient bolnav infectează alte cinci persoane, spre deosebire de varinata inițială care avea o rată bazală de reproducere între 2 și 3. Ceea ce se întâmplă acum în Marea Britanie arată o tendință de expansiune în populație a acestei variantei virale. Partea bună este că vaccinurile actuale își dovedesc eficiența față de această variantă virală, cu condiția să fie făcută schema completă de vaccinare.  (…) Spre deosebire de variant britanică, dacă nu avem o schemă completă, nu suntem  suficient de bine protejați în fața infecției cu variant delta”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că atâta timp cât nu avem o rată de vaccinare crescută, încât să încetinească răspândirea infecției în rândul populației, există riscul să ne confruntăm cu un val patru.

“Este, foarte probabil, o realitate. Însă ceea ce ține de noi este să diminuăm amplitudinea și și durata acestui val de îmbolnăviri. De aceea am propus reorganizarea activităților în ceea ce privește vaccinarea, mai ales în rural. (…) Nu vreau să ne trezim în toamnă cu localități în care oamenii să spună că la ei nu a ajuns niciun vaccin. (…) Este important ca toți oamenii să aibă acces la vaccinare. Ca atare, direcțiile de sănătate publică, sub coordonarea instituției prefectului, vor stabili un calendar de activități pentru a putea integra mai bine celelalte acțiuni de informare și de comunicare. Cu câteva zile înainte  de sosirea unei echipe mobile, este important să informăm populația, atât de măsurile organizatorice, cât și de importanța și beneficiile vaccinării. Altfel, este posibil ca din toamnă să avem probleme reale în unele localități în care rata de acoperire vaccinală nu este suficientă. S-ar putea să se ajungă la situații în care anumiți reprezentanți locali să se uite cum vor fi carantinate localitățile lor pentru că în perioada în care era momentul să se vaccineze, nu s-au desfășurat aceste activități”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite