Cele mai mari dezastre în rândul civililor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au produs în timpul bombardamentelor de la Bucureşti şi Ploieşti. Peste 50 de raiduri aeriene au îndoliat o ţară. Aviaţia anglo-americană a atacat centrul oraşului, Gara de Nord, spitale, şcoli şi cartiere civile. Mii de oameni au murit sau au fost răniţi. Frontul se afla la peste 300 de km, pe linia Iaşi-Chişinău, iar luptele încetaseră de la sfârşitul lunii martie.
Când s-au apropiat bombardierele de Capitală, autorităţile au dat alarma. Oamenii au crezut că e un exerciţiu şi nu s-au adăpostit. În Gara de Nord, pe lângă miile de călători, ajunseseră şi trenurile cu sute de refugiaţi din Basarabia şi Moldova. Cei mai mulţi - femei, copii şi bătrâni. Când s-a dat alarma, aproape toţi au rămas în vagoane, fiindcă n-aveau unde să se ducă.
Numai în 4 aprilie au murit 2.942 de persoane şi au fost rănite 2.126. Peste 3000 de clădiri au fost distruse pe Calea Victoriei, în cartierul Griviţa şi în zona dintre strada Sf. Voievozi înspre Gara de Nord.
Din cauza întunericului, deseori piloţii britanici ratau ţinta şi aruncau bombele la întâmplare.
Câmpurile petrolifere din Valea Prahovei au fost bombardate pentru prima oară în iunie 1942. Cele 13 bombardiere americane care decolaseră din Egipt au primit însă o ripostă dură. În 1944, americanii au revenit.
Până la sfârşitul bombardamentelor, în august 1944, au fost ucişi 5.524 de bucureşteni, răniţi 3.373, iar 47.974 au rămas fără case.