Valdimir Putin și Xi Jinping, doi lideri orgolioși. Rusia exclude o alianță militară cu China

9 aprilie 2021, 14:00

Săptămână aceasta, Vladimir Putin a promulgat legea care îi va permite să rămână la putere până în 2036. În vârstă de 68 de ani, liderul de la Kremlin este la putere de mai bine de două decenii, ceea ce-l face deja cel mai longeviv șef de stat de la Stalin încoace. Mai cu perdea, mai fără, în ultima vreme, Putin a reușit această performanță reprimând sistematic orice umbră de dizidență.

În China, Xi Jinping, care a preluat puterea în 2012, a perfectat sistemul represiv devenind unul dintre cei mai puternici lideri ai Chinei comuniste. Sub conducerea lui Xi Jinping guvernul a redus la tăcere intelectualii, pe unii aruncandu-i în închisoare, și orice voce potrivnică regimului; a distrus opoziția din Hong Kong,

Cu alte cuvinte, Xi Jinping și-a exclus rivalii, a închis criticii și a întărit controlul partidului comunist asupra informațiilor. Lupta împotriva corupției îi asigură sprijinul popular și îi menține departe de cercurile puterii pe potențialii competitori.

În Rusia, cel mai recent exemplu de reducere la tăcere este cel al dizidentului Alexei Navalny. închis acum într-un lagăr de muncă după ce a a supravituit unei tentative de asasinare cu agentul Noviciok.

Transparency International se teme că cel mai acid critic al liderului de la Kremlin își va găsi sfârșitul în acest penitenciar, dacă în cel mai scurt timp comunitatea internațională nu va acționa articulat.

Se tem însă cei doi de sancțiunile pe care le-ar putea impune, să-i spunem, lumea democratică? De orice natură ar fi ele? Pare că nu.

Nici o sancțiune nu a împiedicat Rusia să anexeze Crimeea. Nici o sancțiune nu a împiedicat China să încalce, în continuare drepturile minorităților, cum ar fi cea uigura. Și o și spun fără nici o fereală. Nu mai departe de luna trecută China și Rusia au pledat pentru că mai multe țări să se alăture opoziției lor puternice față de sancțiunile occidentale.

În relația cu Beijingul, Moscova este pe o treaptă inferioară, deopotrivă economic și militar. Cum relația Rusiei cu occidentul este din ce în ce mai rece, nu e de mirare că Vladimir Putin caută în China un tovarăș de drum lung. Orgoliile celor doi oameni extrem de puternici ar putea fi norocul omenirii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite