Cum să compari o problema economică, politică sau o boală cu Holocaustul? Este întrebarea pe care a pus-o Yisrael Meir Lau, președintele Consiliului Yad Vashem, la comemorarea victimelor Holocaustului. Fostul rabin șef al Tel Aviv-ului, el însuși supraviețuitor al lagărului de concentrare Buchenwald, a făcut această referire pe fondul asocierii restricțiilor sanitare impuse de mai multe state cu tragedia trăită de victimele Holocaustului.
În toată lumea, manifestanți care s-au opus restricțiilor sanitare au asemuit aceste măsuri de luptă împotriva COVID cu cele luate de naziști împotriva evreilor. Demonstranții au purtat steaua galbenă în piept doar ca să conteste vaccinarea sau carantina.
Un raport al guvernului israelian, pentru a marca Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului, arată că acest segment de populație s-a transformat într-un vector al propagării antisemitismului la nivel global.
Danny Dayan, directorul Muzeului Yad Vashem: "Vedem două chestiuni pe care ar trebui să le combatem cu fermitate. Unu, că Holocaustul este distorsionat, trivializat. COVID-ul a dus trivializarea Holocaustului la apogeu. Aceste comparaţii ale certificatelor verzi cu Steaua Galbenă, a dr. Fauci cu Mengele şi altele, câteodată făcute chiar de politicieni, de persoane publice, sunt josnice şi Yad Vashem cere acestor persoane să se retragă, să se educe, dar cere şi liderilor lumii şi profesorilor să fie proactivi în combaterea acestei trivializări a celui mai crunt masacru trăit vreodată de poporul evreu şi umanitate".
Un alt raport al Ministerului israelian pentru Diaspora arată că simbolistica Holocaustului a devenit "endemică" și a generat anul acesta atacuri fizice și online la adresa evreilor din Europa și din America de Nord.
Câțiva politicieni americani și britanici și-au cerut scuze public pentru că au sugerat că vaccinarea sau carantina reamintesc de regimul lui Hitler.
Mișcarea pentru Combaterea Antisemitismului, o organizație non-profit din Statele Unite, a descoperit că, numai anul trecut, asemenea referiri, distribuiri și aprecieri ale unor texte care folosesc simbolistica Holocaustului în scopul combaterii campaniilor de vaccinare sau a restricțiilor sanitare au depășit 63 de milioane.
Danny Dayan, directorul Muzeului Yad Vashem: "Antisemitismul nu are nevoie pentru a prospera. Câteodată foloseşte scuze, cum e COVID-19, carantina, dar acestea nu sunt motive. Am început să vedem antisemitism și în locuri unde pur şi simplu nu mai sunt evrei azi, fie că au plecat, fie că au fost ucişi".
Rabinul Yisrael Meir Lau a supraviețuit iadului din lagărul Buchenwald. Părinții și fratele sunt printre cele 6 milioane de victime ale naziștilor.
Pentru el, folosirea cuvântului Holocaust în contextul pandemiei este de neconceput: "Cum poţi să compari Holocaustul cu o boală sau o problemă economică sau politică? Nimic nu se poate compara. Vă rog, lăsaţi cuvântul Holocaust numai pentru Holocaust".