Val de scumpiri. Supraaciza la carburant de 0.16 lei se aplică de la 1 octombrie

1 octombrie 2017, 13:51

Supraacciza la carburant a fost reintrodusă în două tranşe. Prima, la jumătatea lunii septembrie, iar acum se aplică cea de-a doua majorare cu 16 bani pe litru de carburant. Benzinarii au crescut preţurile imediat.

A găsit şi o explicaţie şeful Executivului: uraganele din America au dus la scumpirea barilului. Calculele guvernamentale arată că supraaciza aproape nu se vede în preţul la pompă.

Premierul României, Mihai Tudose: Am făcut chiar ieri un calcul cu colegii de la Finanţe. Aproape inexistent, ba chiar, la un moment dat, eram sub o creştere firească datorită bursei petrolului. Deja au fost adăugaţi la preț 0.16 bani, iar preţul a crescut cu 0.9, deci nu se regăsesc nici cei 16 bani.

Din octombrie creşte preţul şi la energia electrică. Autoritatea de Reglementare a hotărât să majoreze preţul unui kilowatt pentru consumatorii casnici cu 3 bani.

Pentru un consum mediu de 100 de kilowaţi, fiecare abonat va plăti în plus lunar aproape 3 lei şi 50 de bani.

În Parlament va fi infiiţată o comisie care să verifice cum cresc preţurile energiei.

Preşedinte PSD, Liviu Dragnea: Decizia de a se înfiinţa acea comise de anchetă e foarte importantă să vedem de ce se ajunge la un astfel de nivel al pierderilor acestor operatori economici. Nu e în regulă ca, în fiecare an, preţul la energie și la gaze să se mărească, pur și simplu din pixul celor de la ANRE şi afectează şi populația, afectează și agenții economici din România.

În prag de iarnă se scumpesc şi gazele. O majorare prevăzută în programul eşalonat de liberalizare a preţurilor. Creşterea este de 6 la sută în medie. Vor fi afectaţi, în primul rând, cei care au centrale termice pe gaze.

Toate aceste majorări se vor vedea însă şi în preţurile din magazine. Alimentele vor fi mai scumpe, în principal carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate dar şi pâinea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite