Val de revoltă după concertul lui „Gheboasă” de la Untold

8 august 2023, 17:31

Imaginile suprinse la festivalul Untold au înflat spiritele pe rețelele sociale. Mulți au criticat faptul că miii de copiii și adolescenți fredonau cântece cu un conținut licențios.

Constantin Cornea, psiholog: „Când scapi de părinți la un bal al bobocilor, la o distracție, la un Untold îți permiți să asculți o astfel de muzică, pentru că, în momentul ăla, copiii, adolescenții o simt ca pe o eliberare. Ei se aleg cu un grad de incultură destul de mare, iar asta le va modifica vocabularul, le va modifica comportamentul, inclusiv așteptările.”

Sociologul Gelu Duminică susține că reproșurile și valul de revolta ar trebui îndreptate către organizatori pentru că au permis actul artistic: „Discuţia este despre cum şi-a făcut treaba organizatorul nu despre ce muzică a cântat respectivul om. Eu nu cred că trebuie să îngrădim muzicile, însă ele trebuie adresate unui public care poate avea discernământ şi care poate consuma acel gen muzical în conformitate cu legea. Cred că discuţia nu e despre Gheboasă, ci discuţia este despre valorile din societate, care fac ca astfel de muzici să devină exponent pentru noua generaţie.”

Organizatorii se apără și spun că participarea lui Gheboasă la festival e rezultatul popularității de care se bucură în rândul tinerilor. De altfel, doar pe un cont de socializare, cântărețul de trap are peste 200 de mii de urmăritori.

Copiii sau tinerii care vin la festival şi care merg special să-l asculte pe Gheboasă care este reprezentantul sau exponentul genului trap, care e tot mai îndrăgit și în România de tineri. Aceşti tineri îi cunoşteau deja versurile. Ei nu sunt expuşi doar în festival.”

Jandarmeria Cluj a anunțat că l-a amendat pe cântărețul de trap: ”A fost aplicată în acest caz o sancțiune contravențională, constând în amendă în valoare de 1.000 lei, pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora.”

Jandarmii spun că au sesizat și Consiliul Național Împotriva Discriminării în acest caz. Pe de altă parte, experții antidrog atrag atenția că există tot mai mult conținut prin care se îndeamnă la consumul de droguri.

Cătălin Țone, expert antidrog: ‘‘Fie că vorbim despre versuri care se cântă la astfel de festivaluri, fie că anumiți interpreți sunt considerați exponenți ai consumului de droguri prin postări publice, prin reacții publice. În momentul în care tu povestești într-un videoclip că îți faci un joint, în momentul în care în acel videoclip spui că drogurile sunt bune, cred că se poate încadra la infracțiunea de îndemn la consumul de droguri, este art. 10 din legea 143 pe 2000.”

Contactat, Gabriel Gavriș a refuzat să ofere un punct de vedere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă