Val de reacții internaționale nefavorabile după anunțarea referendumurilor de alipire a separatiștilor la Federația Rusă

21 septembrie 2022, 13:58

Nicio țară democratică și niciun organism internațional nu vor recunoaște rezultatele așa-ziselor „consultări populare” din zonele ocupate de ruși în Ucraina. Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională și că reprezintă o provocare. Iar secretarul general NATO atrage atenția că e vorba de încălcarea normelor internaționale.

Jens Stoltenberg: Aceste simulacre de referendumuri nu au nicio legitimitate. E o nouă escaladare în războiul lui Putin. Comunitatea internaţională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional şi să sporească ajutorul pentru Ucraina.

Separatiştii pro-ruşi au anunţat că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson. Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: Referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate, iar noi, polonezii, ştim asta din cel de Al Doilea Război Mondial, nu valorează nimic. Rezultatul e decis la Kremlin, nu la vot.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Este foarte clar că aceste simulacre de referendumuri nu pot fi acceptate. Nu sunt reglementate de dreptul internațional şi de acordurile la nivelul comunităţii internaţionale. Totul e o agresiune imperalistă, pe care vor să o cosmetizeze.

De asemenea, administrația americană precizează că Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi anexate din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă