Val de percheziții și arestări la Bruxelles într-o anchetă de crimă organizată, corupție și spălare de bani. Un europarlamentar, arestat. O țară ”din Golf”, suspectată

Parlamentul European
Parlamentul European
9 decembrie 2022, 17:05

Justiția belgiană a lansat un val de percheziții în dimineața zilei de vineri, 9 decembrie, în urma unei anchete deschise la jumătatea lunii iulie 2022 asupra unei presupuse organizații criminale infiltrate în Parlamentul European. Organizația este suspectată de intervenții în politica europeană și de corupție în privința Qatarului.

Două personalități publice, printre care și un fost europarlamentar italian din grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), au fost arestate.

Această afacere, izbucnită în plină Cupă Mondială de fotbal, a dus vineri la primele percheziții și arestări la Bruxelles, după cum a confirmat Parchetul Federal:

„Poliția judiciară federală a efectuat 16 percheziții (la 14 adrese diferite) în mai multe municipalități din Bruxelles. În special în Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest și Brussels City. Aceste percheziții au fost efectuate în cadrul unei anchete de amploare privind presupuse fapte de crimă organizată, corupție și spălare de bani”.

Ancheta coordonată de Parchetul federal, este condusă de judecătorul Michel Claise, specializat în probleme financiare. Sarcinile de investigație au fost îndeplinite cu cea mai mare discreție timp de peste patru luni de către Oficiul Central pentru Reprimarea Corupției (OCRC).

Anchetatorii anticorupție „suspectează că o țară din Golf încearcă să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European”, a declarat procuratura federală în răspunsul său pentru mass-media.

Modalitatea prin care s-ar întâmpla acest lucru este prin „plata unor sume substanțiale de bani sau oferirea de cadouri importante unor terțe părți cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă în Parlamentul European”. Acuzarea nu menționează Qatar. Dar mai multe surse au declarat pentru Le Soir și Knack că este vorba într-adevăr de țara care organizează Cupa Mondială.

Fostul eurodeputat Pier-Antonio Panzeri, noul secretar general ales al Confederației Internaționale a Sindicatelor Luca Visentini, precum și un director de ONG și un asistent parlamentar european, au fost arestați în cursul dimineții. Aceștia sunt presupuși nevinovați.

Parchetul federal confirmă că patru persoane „născute în 1955, 1969, 1971 și 1987″ au fost arestate pentru a fi interogate conform procedurii Salduz 4, adică în calitate de suspecți în prezența unui avocat. Aceștia ar putea fi aduși în fața judecătorului în termen de 48 de ore, unde se vor decide eventualele mandate de arestare.

Toți acești suspecți au naționalitate sau origine italiană. În public, aceștia sunt foarte activi în asociații și ONG-uri care militează pentru drepturile omului. Pier-Antonio Panzeri este, de asemenea, președintele Fight Impunity, o organizație non-profit care promovează „lupta împotriva impunității pentru încălcări grave ale drepturilor omului” și justiția internațională. Potrivit unor informații, sediul organizației Fight Impunity, situat în centrul Bruxelles-ului, a fost percheziționat în această dimineață.

Perchezițiile din această dimineață au permis polițiștilor conduși de judecătorul Claise să găsească jumătate de milion de euro în numerar. Potrivit Le Soir și Knack, cei 500.000 de euro în numerar au fost găsiți în reședința din Bruxelles a fostului europarlamentar.

Pentru Qatar, ar fi vorba de apărarea „Cupei Mondiale de fotbal”, atât de criticată, și de presupusele progrese ale emiratului în ceea ce privește drepturile omului sau condițiile de muncă ale migranților.

Dovadă a sensibilității cazului, „această operațiune a vizat în special asistenții parlamentari europeni”, a declarat procuratura federală. În locuințele acestora, anchetatorii au confiscat în principal echipamente informatice și telefoane. „Aceste elemente vor fi analizate în cadrul investigațiilor”.

Printre persoanele vizate de percheziții, Le Soir și Knack identifică patru asistenți parlamentari apropiați de grupul S&D (inclusiv cel care a fost privat de libertate), unul dintre acești asistenți fiind de asemenea legat de grupul PPE. Anchetatorii au vizitat, de asemenea, locuințele a doi consilieri și a unui funcționar al Parlamentului European.

Serviciul de presă al Parlamentului European precizează că nu comentează procedurile judiciare în curs: „Ca întotdeauna, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autoritățile naționale competente. Același lucru este valabil și pentru acest caz specific”, a declarat acesta.

Bruxelles-ul abundă atât de spioni, cât și de lobbyiști, datorită prezenței NATO și a instituțiilor europene. Cu toate acestea, investigațiile încearcă să stabilească dacă actorii din acest caz au mers mult mai departe de simpla activitate de lobby. Se vorbește despre presupusa corupție în singurul organism european ales în mod direct de către un stat străin, acuzat în mod regulat, de la atribuirea Cupei Mondiale, de încălcarea drepturilor omului ale opozanților politici, ale persoanelor LGBTQ+ și ale celor 2 milioane de lucrători migranți care populează emiratul gazetăresc.

Zecile de polițiști și magistrați implicați în operațiune au sărbătorit, în felul lor, Ziua internațională împotriva corupției.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite