Val de frig, vânt și precipitații în țară. Circulație închisă pe mai multe drumuri, localități fără curent electric

29 octombrie 2017, 12:27

Ministerul de Interne anunță că în teren sunt peste 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi, pregătiţi în orice moment să intervină. În funcţie de situaţie, efectivele pot fi suplimentate. Nu sunt localităţi izolate. Duminică, nu au fost înregistrate situaţii deosebite din cauza vremii, care să pună în pericol viaţa oamenilor.

Efecte ale ninsorilor şi viscolului sunt înregistrate în 12 localităţi din şase judeţe: Alba, Harghita, Maramureş, Bihor, Neamţ și Suceava.

ACTUALIZARE Utilajele DRDP Craiova au ajutat autovehiculele cu turişti aflaţi la Rânca să tranziteze în siguranţă zona afectată de viscol de pe DN 67C, anunță Compania de Drumuri.

ACTUALIZARE La munte, la altitudini mari, vântul a depășit 100 de km/oră. Sistemul noros este foarte extins și intensificările vântului se vor apropia și de regiunile sudice: Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Marți, vremea se va ameliora în cea mai mare parte a țării. Însă temperaturile vor fi scăzute, a explicat meteorologul Dinu Mărășoiu, la Telejurnal.

ACTUALIZARE La ora 19.35 s-a redeschis circulația, trenurile care au staționat temporar în gări, în intervalul orar necesar intervenției personalului feroviar, sunt treptat reînscrise în grafic, anunță CFR Călători.

ACTUALIZARE În judeţele Moldovei ninge viscolit de câteva ore, mai ales în zona de munte. Vântul depăşește 80-90 de kilometri la oră. Cele mai mari probleme sunt în judeţul Suceava, unde vijeliile din ultimele ore au rupt copaci, iar mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost blocate. Intervin echipaje de pompieri, ale Direcţiei Silvice şi de la primăriile din zonele afectate. În judeţul Neamţ, aproape 3000 de consumatori nu au energie electrică.

ACTUALIZARE Circulaţia pe DN 12 C, Gheorgheni-Lacu Roşu şi pe DN 13 B, Praid-Gheorgheni, rămâne închisă şi pe timpul nopţii. Mai mulți copaci doborâți de vânt au căzut pe șosele, anunţă IGSU Harghita.

ACTUALIZARE Şapte trenuri de călători staţionează temporar în gările Siculeni (Regionala Braşov), Grădiniţa şi Cozna (Regionala Iaşi) şi unul între Cozna şi Grădiniţa, anunță CFR. Mai mulți copaci au fost doborâţi de vânt pe calea ferată.

ACTUALIZARE Pentru siguranța participanților la trafic a fost închisă circulația pe traseul Baia Sprie-Cavnic- Sighetu Marmației. Poliția Rutieră le recomandă șoferilor să meargă pe pe DN 18 pentru a ajunge în Maramureș.

ACTUALIZARE Transrarăul a fost închis temporar, din cauza vremii. DN17B este blocat pe un sens de mers în localitatea Dorna Arini, după ce mai mulți bolovani au căzut de pe un versant.

ACTUALIZARE Localitățile Dorna Arini, Botuș, Colacu, Delnița, Fundu Moldovei, Pojorîta, Cîrlibaba, Valea Putnei din județul Suceava nu mai au energie electrică, din cauza vremii. Alte trei localități, Ostra, Gura Humorului și Iacobeni, sunt alimentate parțial.

ACTUALIZARE Traficul rutier din Pasul Tihuţa se desfăşoară în condiţii de ninsoare viscolită, iar drumarii au împrăștiat sare pentru a evita producerea poleiului, anunță Prefectura Bistriţa-Năsăud.

ACTUALIZARE În judeţul Suceava traficul rutier a fost oprit pe DJ 175B Pojorâta – Crucea, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

ACTUALIZARE În următoarele ore, vântul va prezenta intensificări în toate zonele, dar mai ales în cele vestice. Între orele 15 și 18, separat de avertizările cod galben și portocaliu deja în vigoare, avem și două județe care trec în cod portocaliu – zona joasă a orașelor Arad și Timiș, unde vântul va ajunge la viteza de 90 de kilometri pe oră și chiar peste, a transmis meteorologul Dinu Mărășoiu, pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

ACTUALIZARE Circulația pe DN 12 C, Gheorgheni-Lacu Roșu, a fost închisă după ce, din cauza vântului puternic, mai mulți arbori s-au rupt și au căzut pe carosabil.  Județul Harghita se află sub incidența unui cod portocaliu de intensificări ale vântului și ninsori abundente. Potrivit reprezentanților Secției de Drumuri Naționale Harghita, mai multe autovehicule au rămas blocate în trafic, dar nimeni nu a fost rănit. Circulația va rămâne închisă până când vântul o să scadă în intensitate. Două echipaje ale Poliției Rutiere Harghita se află la ieșirea din Gheorgheni, respectiv în stațiunea Lacu Roșu, iar un alt echipaj de la IPJ Neamț este la limita dintre județele Harghita și Neamț. Oamenii legii opresc vehiculele aflate în trafic și le îndrumă pe rute alternative. Șoferii pot opta pentru două variante: Gheorgheni-Toplița-Borsec-Poiana Largului-Bicaz sau Gheorgheni-Miercurea Ciuc-Lunca de Jos-Comănești-Bacău-Bicaz.

Cod portocaliu de vânt puternic și ninsori viscolite la munte. Cod galben de vânt puternic și disconfort termic în toată țara

O atenționare Cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite și strat consistent de zăpadă, care vizează zonele montane, a intrat în vigoare duminică dimineața la ora 10:00.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, duminică  și luni, în zonele montane, vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80…90 km/h, iar pe creste 100…120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă.

(w500) Cod galben

Totodată, pentru nord, nord-vest și centru, dar și pentru restul țării este în vigoare, tot de la ora 10:00, un Cod galben de vânt intens, disconfort termic și precipitații mixte.

Până luni noaptea la ora 23:00, intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 și 70 km/h și local 75…85 km/h.

Valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece.

În regiunile din vestul, centrul și nordul țării, pe arii extinse, vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureș, Transilvania și zona deluroasă a Crișanei și a Moldovei se vor semnala precipitații mixte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă