Val de demisii şi demiteri în Ucraina, într-un scandal de corupţie. Au fost demişi şi cinci guvernatori regionali

Mai mulți demnitari ucraineni și-au anunțat demisia sau au fost demiși. Deciziile au avut loc după acuzații de corupție, respectiv achiziții de provizii pentru armată, la prețuri umflate. Printre demisionari se află ministrul adjunct al Apărării, procurorul general adjunct și șeful adjunct al administrației prezidențiale. Cinci guvernatori au fost schimbați din funcție. Anterior, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că vor fi făcute schimbări importante în administrația centrală, dar și în cele regionale și în structurile de forță.

24 Ianuarie 2023, 13:03 (actualizat 24 Ianuarie 2023, 19:47) Știrile TVR |

Scandalul s-a declanșat după ce, duminică, ministrul adjunct pentru Infrastructură a fost arestat deoarece ar fi primit mită 400.000 de dolari în importul de generatoare electrice. Mai mult, un ziar central a acuzat Ministerul Apărării că a plătit mult mai mult decât trebuia pentru alimentele destinate militarilor. Furnizorul a spus că, de fapt, a fost o greșeală, și nu un caz de corupție.


Guvernatorii regiunilor Dniepropetrovsk, Zaporojie, Kiev, Sumî și Herson au fost demiși. Decizia a fost luată de guvernul central, la solicitarea șefului statului.

DENIS SHMIHAL, prim-ministrul Ucrainei: Guvernul continuă să adopte reformele necesare pentru ţara noastră. Este vorba şi de construcţia unui mecanism anti-corupţie. Această înseamnă o muncă sistematică şi ordonată, vitală pentru Ucraina, o condiţie necesară pentru integrarea europeană.

Președintele Zelenski s-a angajat să lupte împotriva corupției la toate nivelurile, după numeroase acuzații de luare de mită și abuz în serviciu.

VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: Există deja decizii privind schimbări de personal, unele azi, altele mâine. Sunt vizaţi oficiali de la diferite niveluri în ministere şi structurile guvernamentale centrale, dar şi în regiuni şi structurile de forţă.

Președintele Zelenski a precizat că la reuniunea Consiliului Național pentru Securitate și Apărare s-a luat decizia ca membrii autorităților centrale și locale să nu mai plece în concendiu în străinătate. Cine vrea să se odihnească să o facă în afara structurilor de stat, a spus Zelenski. Măsura se aplică în cazul structurilor de forță, deputaților, procurorilor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Ministrul adjunct al politicii sociale, Vitali Muzichenko, a fost, de asemenea, demis.

Oleksi Sobolev a fost numit în funcția de ministru adjunct al Economiei.

ACTUALIZARE Încă doi viceminiștri de la Kiev au demisinat, în contextul scandalului de corupție de la Kiev. Sunt oficiali din cadrul Ministerului ucrainean al Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor.

Reuters transmite că este vorba despre Viaceslav Negoda și Ivan Lukeria care au confirmat pe paginile lor de Facebook.

_______________________________________________

Printre oficialii care au demisionat şi ale căror plecări au fost imediat acceptate se numără viceministrul Apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko.

"Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate", plecarea lui Şapovalov "va face posibilă păstrarea încrederii societăţii şi a partenerilor internaţionali, precum şi asigurarea obiectivităţii" eforturilor de a face lumină asupra acestei afaceri, a asigurat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.

Anunţurile vin după ce autorităţile au demis un viceministru al infrastructurii ucrainene, Vassil Lozinski, suspectat că a primit mită de 400.000 de dolari pentru "a facilita" achiziţionarea de generatoare la preţuri umflate, în timp ce ţara se confruntă cu întreruperi masive de electricitate în urma loviturilor Rusiei împotriva infrastructurii energetice.

Timoşenko, unul dintre rarii colaboratori ai preşedintelui în funcţie de la alegerea lui Volodimir Zelenski în 2019 şi care superviza în special proiecte de reconstrucţie a instalaţiilor avariate de loviturile ruseşti, a figurat la rândul său în mai multe scandaluri în timpul şi înainte de invazia Moscovei.

În octombrie, el a fost mai ales acuzat că folosea un vehicul de teren donat Ucrainei de grupul General Motors în scopuri umanitare. După aceste dezvăluiri, Timoşenko a anunţat transferarea vehiculului într-o zonă apropiată de linia frontului.

Simonenko a fost acuzat la rândul său de o media influentă ucraineană, Ukrainska Pravda, că a plecat recent în vacanţă în Spania, în timp ce deplasările în străinătate, cu excepţia scopurilor profesionale, sunt în mod normal interzise bărbaţilor ucraineni chemaţi în armată în caz de război.

Potrivit ziarului, el a plecat într-o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean şi în compania bodyguardului acestuia.

Preşedintele Zelenski a anunţat luni seară că mai mulţi responsabili oficiali ucraineni îşi vor părăsi posturile.

 

 

Radiodifuzorul de stat ucrainean Suspilne relatează pe Telegram că șefii administrației din cinci dintre regiunile Ucrainei au fost demiși, numind Dnipropetrovsk, Zaporojie, Kiev, Sumî și Herson.

Guvernatorii înlăturați din funcție sunt Valentin Reznichenko, din regiunea Dnipropetrovsk, Oleksandra Starukha din regiunea Zaporojie, Oleksi Kuleba din regiunea Kiev, Dimtro Zhivitski, regiunea Sumî și Yaroslav Yanushevich, din regiunea Herson.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI