Val de cereri de pensionare în magistratură după ce Parlamentul a aprobat eliminarea pensiilor de serviciu

4 februarie 2020, 12:30

CSM a luat în discuție 12 noi cereri de pensionare depuse de procurori, iar joi sunt așteptate cereri și de la judecători.

Asociațiile profesionale estimează că 900 de procurori și judecători ar putea cere pensionarea, în condițiile în care deficitul ajunge deja la 1.000. Toți vor să profite de legea mai favorabilă, dar și să iasă din mediul de lucru tot mai instabil, susțin reprezentanții magistraților.

După ce Parlamentul a votat, în urmă cu o săptămână, legea pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților și grefierilor, judecătorii Înaltei Curți au sesizat Curtea Constituțională. O decizie va fi luată abia peste o lună. Până atunci, magistrații din toată țara au decis să tragă un semnal de alarmă prin suspendarea activității, parțial sau total.

Valul de pensionări va avea consecințe grave, atrag atenția asociațiile magistraților. Pe de o parte, multe dosare ar putea fi reluate de la zero, după ce vor fi repartizate altor judecători.

Pe de altă parte, procesele, care oricum durează foarte mult în România, s-ar putea prelungi și mai mult, ca urmare a gradului de încărcare pentru un singur magistrat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite