Val de caniculă peste sudul și estul țării

13 iunie 2018, 18:26

De la o oră la alta, arșița din Capitală este tot mai greu de suportat. Termometrul din curtea ANM indica, la ora 14.00, aproape 33 de grade Celsius.

Şi în scurt timp temperaturile au urcat la aproape 36 de grade. Au trecut pragul de caniculă. Dar corpul uman a simţit temperaturi mult mai apăsătoare. Specialiştii ANM explică de ce: „În Câmpia Română, indicele de temperatură-umezeală va depăși gradul de 80, ceea ce înseamnă, de fapt, valori resimțite de peste 37 de grade”.

Înarmați cu un evantai, un bidon de apă și căutând să meargă cât de cât prin locurile umbrite, mulți bucureșteni au ieșit din case.

Nici cei care au optat să meargă cu mijloacele de transport în comun nu au avut parte de o experiență mai răcoroasă.

Caniculă şi pe malurile Dunării. La orele prânzului, la Galați s-au înregistrat 34 de grade la umbră, ceea ce înseamnă că la soare ajungeau chiar și la 37 – 38 de grade. Gălățenii care au avut curaj să iasă din case au încercat să găsească puțină răcoare lângă fântânile arteziene.

Pentru cei care se încumetă să iasă din case, indiferent de vârstă, medicii au sfaturi importante: „Pentru cei care nu depind de serviciu și de școală, evident, să rămână acasă și să iasă seara sau dimineața. Hidratarea este un lucru elementar pe care toți îl cunosc și o bună parte nu-l respectă. Hidratare înseamnă apă multă. Alimentația ușoară, bazată pe fructe și legume, protecția solară cu umbrele, crema. Crema solară nu este numai pentru plajă”.

Specialiștii ANM spun că din cauza temperaturilor ridicate dar și a instabilității atmosferice, ar trebui să ne așteptăm la fenomene meteo extreme în această perioadă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite