Val de atacuri în Israel. Cel puțin șapte morți, după atacul armat comis vineri, la Ierusalim. Un al doilea atac a survenit la câteva ore distanță

28 ianuarie 2023, 13:36

Atacul a fost surprins pe camerele de supraveghere din orașul vechi. Adolescentul a scos o armă și a început să tragă într-un grup de 5 persoane. Oamenii mergeau spre rugăciune.

Dean Elsdunne, purtător de cuvânt poliție, Ierusalim: Atacul a vizat cinci civili, care mergeau la rugăciune. Avem doi civili în stare critică, un tată şi fiul său. Din câte ştim, teroristul are 13 ani şi e din Ierusalimul de est.

Atacatorul a fost rănit, iar acum se află în spital.

Cu 12 ore înainte, avusese loc un alt atentat, cel mai grav din ultimii 10 ani. Un palestinian a deschis focul, la intrarea într o sinagogă din Ierusalim, și a omorât 7 oameni. În schimbul de focuri cu poliția israeliană, palestinianul a fost ucis.

“Era un băiat obişnuit, serviciu şi casă, atât. Nu era în nicio organizaţie, Fatah sau Frontul Popular, un tânăr obişnuit. Sunt tatăl lui, dar nu ştiu de ce a făcut-o”.

După atacul de aseară, de la sinagogă, 42 de persoane au fost arestate, cunoscuți de-ai atentatorului și unii membri ai familiei.

În Fâșia Gaza și în Cisiordania palestinienii au ieșit în stradă să sărbătorească atacul cu prăjituri, claxoane și urale de bucurie.

Comunitatea internațională a lansat Israelului apelul la maximă reținere, atrăgând atenția că, în cazul intensificării operațiunilor militare israeliene în teritoriile palestiniene, situația din zonă poate deveni explozivă.

–––––––––––––––––––––––––––––-

Serviciile de urgență au anunțat că răniții au plăgi împușcate în partea superioară a corpului. Este vorba despre un tânăr de 23 de ani și un bărbat de 47 de ani. Zona a fost izolată,  iar poliția a început cercetările. Este cel de al doilea atac, în doar câteva ore. Aseară, un tânăr palestinian a deschis focul la intrarea într-o sinagogă și a ucis 7 oameni.

Atentatorul a fost ucis de poliție, într-un schimb de focuri. Inițial s-a spus că atacatorul nu avea legături cunoscute cu cercurile jihadiste palestiniene, dar anchetatorii au descoperit că provenea dintr-o familie cu activități teroriste. 42 de persoane au fost arestate. Cu câteva excepții, toată comunitatea internațională a condamnat atacul.

Organizația Națiunilor Unite a cerut Israelului să manifeste reținere. Există temeri că situația foarte încordată din Israel și teritoriile palestiniene ar putea să explodeze. Atacul de aseară e cel mai grav din ultimii 10 ani.

În Fâșia Gaza și în Cisiordania palestinienii au ieșit în stradă să sărbătorească atacul cu prăjituri, claxoane și urale de bucurie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite