Văduvele de război din Ucraina îndură durerea și lipsurile vieții. Unele își găsesc consolarea ajutând soldații răniți. ”Aveam planuri pentru o familie de trei nu doi. Nu pot să-mi imaginez viitorul”

5 octombrie 2023, 08:14

Acesta este cimitirul micii localități Bubnice din Donbas, iar ea este Maria. Are 35 de ani, 9 copii și e văduvă de război.

Maria cu copiii ei : „S-a dus la luptă deși nu era obligat, cu 9 copii, avea dreptul să stea acasă, dar a spus că e de datoria lui, eu’ sunt mândră de el.”

Cât mai trăia soțul ei, lunar, din soldă, trimitea bani acasă. Înainte de război el era stâlpul casei. Acum familia trăiește din mila celorlalți.

Maria este una dintre miile de văduve ale Ucrainei cotropite de ruși.

Tamara, văduvă: „În ultimul an, am învățat să mă descurc, iar ajutorul de stat începe să vină, dar trăiesc de pe o zi pe alta. Aveam planuri pentru o familie de trei nu doi. Nu pot să-mi imaginez viitorul.

Mulți au murit pe front, alții au ajuns în stare gravă la spital.

Yevguena, asistentă: „Fac tot posibilul să salvez viețile soldaților. În adâncul sufletului, număr pe câţi i-am salvat, în memoria soțului meu. Când un bărbatul este grav rănit, îi spun să se gândească la soția lui. Soțul meu, a murit fără asistentă lângă el. Îi port eticheta militară, a murit cu ea, e un fel de talisman al meu.

Autoritățile ucrainene nu dau cifre oficiale ale pierderilor de vieți omenești. Există niste estimări făcute de ONG-uri potrivit cărora 70 de mii de bărbați ar fi pierit în război lăsând tot atâtea familii îndoliate în urma lor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite