CORESPONDENȚĂ DIN SPANIA

Vacile produc electricitate la ferme din Spania

Vacile dintr-un sat din Catalonia produc electricitate, încălzesc locuințele și alimentează autobuzele. Balega animalelor este colectată zilnic și transformată în biometan, un produs similar gazului natural. Pentru prima dată în Spania, gazul obținut a fost introdus în rețeaua de distribuție.

20 Iunie 2022, 09:14 (actualizat 20 Iunie 2022, 09:22) Știrile TVR |

Cele 2.000 de vaci din ferma Torre Santamaria, în provincia Lleida, pot produce până la 30 GWh, ceea ce înseamnă consumul anual de încălzire și apă caldă pentru aproximativ 5.000 de locuințe. Balega este colectată și fermentată în rezervoare uriașe de unde se extrage biogazul, transformat apoi în biometan.

Jacobo Canseco, directorul unei companii elvețiene care produce energie verde: Putem profita de infrastructura de gaz natural existentă pentru a transporta biometanul pe care îl producem aici în orice parte din Spania sau Europa.

Investiția de 4 milioane de euro a fost realizată de o companie elvețiană în schimbul exploatării bălegarului timp de 10 ani.

Sabas Farre, director al companiei locale de energie regenerabilă: Aici avem o concentrație foarte mare de ferme de unde rezultă bălegar, ceea este o mare problemă, iar o astfel de investiție ar fi un beneficiu extraordinar pentru ferme și pentru întreaga zonă.

Ministerul Ecologiei și Tranziției estimează că Spania produce anual 350 de milioane de tone de resturi organice din creșterea animalelor. Dacă ar exploata la maximum aceste resurse ar putea înlocui 10% din importurile de gaz, cu energie sută la sută regenerabilă și ar rezolva și problema poluării solului și apelor în zonele în care se practică agricultura intensivă.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI