Vaccinurile Pfizer și Moderna, cele mai bune rezultate după booster, dacă sunt administrate la 10-12 săptămâni după rapel

4 decembrie 2021, 14:54

Studiul, intitulat „COV-Boost”, a stat la baza deciziei guvernului britanic de a recomanda ca, la doza a treia, să se administreze Pfizer sau Moderna.

SAUL FAUST, profesor de Boli Infecţioase, Universitatea Southampton: Studiul ia în calcul booster-ul cu o doză Pfizer sau o jumătate de doză Moderna. Asta pentru că, aşa cum arată informaţiile din SUA, o a treia doză completă Moderna are multe efecte secundare. Se poate obţine un răspuns imunitar bun cu o jumătate de doză.

Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că aceste două vaccinuri, disponibile în țările prospere, asigură un nivel ridicat de anticorpi COVID. Studiul arată, de asemenea, că toate serurile aprobate în lume, în acest moment, asigură vaccinaților o protecție, comparativ cu persoanele nevaccinate.

SAUL FAUST, profesor de Boli Infecţioase, Universitatea Southampton: E foarte important ca persoanele care nu s-au vaccinat deloc, fie că vorbim de Marea Britanie, de SUA ori de Europa sau de orice altă zonă din lume, să îşi facă primele doze. Acestea sunt mai importante decât doza a treia.

Potrivit studiului britanic, persoanele vaccinate la booster cu AstraZeneca ori Johnson & Johnson au beneficiat de creșterea nivelului de anticorpi, însă într-o măsură mai mică.

Recent, guvernul britanic a decis înjumătățirea perioadei dintre ultima doză și booster, de la șase la trei luni.

Acum două zile, premierul britanic Boris Johnson a mers să-și facă doza a treia de vaccin. Inițial, se vaccinase cu AstraZeneca, schemă completă, însă la booster i s-a administrat Pfizer.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă