Vaccinurile, temă de campanie în Italia. Obligativitatea imunizării a generat polemici aprinse între partide

26 februarie 2018, 21:42

Niciun copil din Italia nu mai poate fi înscris la școală dacă nu face dovada că a fost vaccinat pentru 10 maladii, inclusiv rujeolă.

Legea adoptată anul trecut a dezlănțuit dezbateri aprinse în peninsulă, care au fost preluate acum, în campania electorală, de câteva formațiuni politice.

Cel mai vocal a fost Matteo Salvini, liderul formațiunii de extremă dreapta Liga Nordului, care candidează alături de Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

Lider Liga Nordului, Matteo Salvini: Vaccin, da. Obligativitate, nu. Sunt vaccinat. Copiii mei sunt vaccinaţi. Unele vaccinuri salvează viaţa. 10 vaccinuri administrate în acelaşi timp pot pune în pericol sănătatea copilului.

În replică, șeful guvernului care a inițiat proiectul a spus că e foarte încântat de această lege.

Liderul Partidului democrat, Matteo Renzi: Poziţia noastră este foarte clară: Da pentru ştiinţă, Nu vrăjitoarelor.

Italienii merg duminică la urne și vor fi primele alegeri care se desfășoară pe baza unei noi legi electorale. Este un sistem complicat, un amestesc între scrutinul proporțional și cel majoritar.

Adică o treime din mandate vor fi atribuite pe baza votului uninominal, în timp ce restul aparține candidaților aflați pe listele care obțin cele mai multe voturi.

În aceste condiții, atât la Roma cât și la nivelul Uniunii Europene, există temeri că alegerile de duminică vor duce la un parlament fără o majoritate stabilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite