Vaccinuri gratuite și compensate – un proiect al Ministerului Sănătății

29 aprilie 2022, 18:01

Vaccinurile gratuite pentru adulţi sunt cerute de ani buni de Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice. În câteva luni, ar putea fi compensate cu reţetă de la medic.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Trebuie să ne gândim eventual la procente variabile de compensare, în funcţie de situaţie. Pentru un pacient cu o boală cronică o compensare care să fie echivalentă cu gratuitatea, pentru adulţii sănătoşi poate un alt procent care să facă atractiv vaccinul. Perspectiva rezonabilă este la începutul anului viitor să avem un cadru legislativ şi un buget care să permită acest lucru.

RĂZVAN PRISADA, președintele Agenției Naționale a Medicamentului (ANM): Introducerea vaccinurilor în cadrul acesta de rambursare ar rezolva mai multe probleme. Am avea şi o predictibilitate a aprovizionării, care este absolut esenţială pentru a putea să discutăm despre stocuri adecvate şi continue.

În Comitetul Naţional de Vaccinologie se discută să fie incluse în programul naţional de vaccinare, deci să fie gratuite, direct la medic, şi anumite preparate vaccinale pentru adulţi. Protecţia de la unele vaccinuri din copilărie slăbeşte cu timpul şi ar fi nevoie de rapel periodic.

DOINA AZOICĂI, președinta Societății Române de Epidemiologie: Cred că vaccinarea diftero-tetanos-pertusis va intra cu prioritate în programul naţional de vaccinare, cu această succesiune, din 10 în 10 ani. Sunt foarte mulţi pacienţi cronici care au nevoie. Posibilităţile financiare sunt limitate şi sigur că prioritatea nu va fi cumpărarea unui vaccin.

În România, vaccinarea anti-COVID e gratuită pentru toată lumea, indiferent de vârstă. În cazul vaccinului împotriva gripei, numai cei din grupele de risc beneficiază de gratuitate. Sunt însă şi alte boli infecţioase care le pot fi fatale adulţilor, precum pneumonia, meningită sau rujeola, pentru care există vaccinuri. Dar cei care vor să se imunizeze trebuie să scoată bani grei din buzunar.

RADU GĂNESCU, președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice: Din punct de vedere al costurilor, e mult mai eficient să previi. Chiar dacă nu există o dorinţă unanimă de a se vaccina, trebuie să oferim cel puţin o portiţă pentru acele categorii care vor şi ar trebui să le dăm o şansă.

Potrivit statisticilor, cu aproximativ patru mii de euro putem fi protejați de 17 boli infecţioase, pe tot parcursul vieţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă