Vaccinul produs de AstraZeneca are la bază un virus gripal și producătorii dau asigurări că este sigur

AstraZeneca va produce 200 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul anului. Avantajul serului, produs împreună cu Universitatea Oxford, este că nu necesită condiţii speciale de depozitare sau transport. În plus, vaccinul ar putea costa cel mult 3 euro.

23 Noiembrie 2020, 20:22 Știrile TVR |

Spre deosebire de vaccinul produs de Pfizer, care folosește o secvență genetică a SARS COV 2, serul creat de AstaZeneca folosește un virus comun de răceală de la cimpanzei modificat genetic astfel încât, odată inoculat, să genereze un răspuns imunitar care previne infectarea.

ANDREW POLLARD. director grupul de vaccin Oxford: "În ansamblu, eficienţa vaccinului în urma testelor este de 70%, dar când analizăm datele obținute în urma testelor făcute cu cele două dozări, constatăm că una are eficienţă de 90 la sută, iar cealaltă de 62 la sută. Concentrația mai mare este mai bine tolerată şi totodată există indicii că ar putea avea un impact mare asupra asimptomaticilor şi deci asupra răspândirii virusului."

Toate studiile arată că asimptomaticii au un rol determinant în răspândirea virusului, care poate fi blocat de acest ser. Vaccinul realizat de AstraZeneca nu are nevoie de condiții speciale de depozitare. Poate fi distribuit prin metodele convenționale, utilizate la mai toate vaccinurile.

Producătorii dau asigurări că este sigur chiar dacă a fost realizat doar în 10 luni și asta pentru că are la bază tiparul adenovirusurilor folosit de decenii la crearea vaccinurilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI