Vaccinul AstraZeneca, al treilea aprobat în UE, se bazează pe o tehnologie cu adenovirus. Situație tensionată între companie și Comisia Europeană

Agenția Europeană pentru Medicamente a dat undă verde folosirii vaccinului antiCovid produs de compania AstraZeneca. Eficienţa declarată este de 70%. Este al treilea vaccin aprobat, după Pfizer și Moderna, la exact un an de la izbucnirea pandemiei în blocul comunitar. Comisia Europeană a instituit un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri din Uniune, în urma disputei cu AstraZeneca legată de reducerea livrărilor de doze.

30 Ianuarie 2021, 15:28 (actualizat 30 Ianuarie 2021, 15:31) |

Vaccinul Astra Zeneca a primit așa numita "autorizare condiționată" de punere pe piață, care implică, potrivit Agenției Europene a Medicamentelor, garanții, controale și obligații. Poate fi administrat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

EMER COOKE, director executiv al Agenției Europene pentru Medicamente: "Această autorizație este valabilă în toată Europa, permițând tuturor statelor membre, mari sau mici, să beneficieze de munca comună, care a fost realizată la nivelul UE. Recomandarea de a aproba vaccinul AstraZeneca se bazează pe date care arată că vaccinul oferă protecție împotriva Covid-19 cu un profil de siguranță liniștitor. "

Vaccinul AstraZeneca se bazează pe o tehnologie cu adenovirus, spre deosebire de cele produse de Pfizer și Moderna care au la bază tehnologia ARNmesager.

Situația este tensionată între companie și Comisia Europeană, după ce Astra Zeneca a anunțat că va reduce la jumătate livrările de vaccin către Uniune.

În urma controverselor, s-a agreat publicarea părților relevante ale contractului, cu paragrafe confidențiale acoperite grafic. S-a observat astfel că AstraZeneca s-a angajat să furnizeze cantitățile cerute de Uniune făcând „cele mai mari eforturi în limita posibilităților".

O formulare interpretabilă. În același timp, vaccinul urma să fie produs atât pe teritoriul Uniunii, cât și în Marea Britanie. Bruxellesul a aprobat un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID produse în Uniune pentru a împiedica ieșirea dozelor care prin contract sunt destinate statelor membre. Decizia este valabilă până la sfârșitul lunii martie.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI