Vaccinul antigripal românesc este gata să iasă din laboratoarele Institutului Cantacuzino

2021 ar putea fi, în sfârsit, anul în care Institutul Cantacuzino ar reîncepe producția de vaccin antigripal. Dacă totul merge potrivit planului, iarna viitoare vaccinarea antigripală s-ar putea face cu ser românesc. Ceva mai departe de realitate și la multe milioane de euro distanţă este însă un vaccin împotriva Covid-19 produs la noi. Se doreşte acest lucru, dar, deocamdată, este imposibil.

15 Februarie 2021, 21:05 (actualizat 15 Februarie 2021, 22:52) |
Vaccinul antigripal românesc e gata să iasă din laborator
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Serul antigripal produs la Institutul Cantacuzino intră în etapele finale de testare.

Dr. Florin Oancea, general de brigadă, comandantul Institutului Cantacuzino: Eu sper ca la 15 martie să pot să verific vaccinul în fiolă. Să sperăm că deficiențele produsului le-am depășit, că avem în momentul ăsta un vaccin gripal sigur, vedem cum se comportă și în fiolă, vedem care va fi stabilitatea lui în timp și dacă totul va merge bine va trebui să facem o mică investiție în aria de producție să putem ieși pe piață.

În varianta optimistă vaccinul antigripal românesc ar putea fi pe piață iarna viitoare. La aproape un deceniu de la ultimul ser autohton de acest fel.

Nu la fel de optimiști sunt reprezentanții Institutului Cantacuzino în legătură cu eventuala producție a unui vaccin împotriva Covid 19.

Dr. Florin Oancea, general de brigadă, comandantul Institutului Cantacuzino: Ceea ce putem să facem în acest moment este să punem la dispoziție personal instruit. Avem un laborator de control al calității pe care am reușit să-l acredităm chiar anul trecut.

Acum câteva zile, premierul Florin Cîțu a anunțat că România și-a arătat disponibilitatea în fața Comisiei Europene de a produce vaccin împotriva Covid 19 la Institutul Cantacuzino.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: Am avut o comunicare cu Comisia Europerană. România va face un lucru mai bun. Vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino. Ne-am aratat disponibilitatea. Vom vedea ce vaccin vom produce.

Dr. Florin Oancea, general de brigadă, comandantul Institutului Cantacuzino: Este greu de avut un orizont de timp fix. Poate să dureze până la sfârșitul anului, poate să dureze un an, depinde cât de repede vom reuși să facem achizițiile de echipament și dacă într-adevăr vom fi solicitați să producem vaccinul anticovid. E clar că ne trebuie altă linie tehnologică.

La un prim calcul, investițiile ar fi de câteva zeci de milioane de euro.

Dragos Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente: Producția unui vaccin are circa 13 - 14 etape, prin comparație cu cea a unui medicament convențional care are cel mult 7 - 8 etape. În opinia mea, în România nu pot să fie transferate niciuna dintre etapele de producție ale unui vaccin. Dacă ne suflecăm mânecile și ne punem pe treabă, undeva între trei și cinci ani de zile putem avea o fabrică de vaccinuri, pentru că pandemia va continua și nevoia de vaccinuri anti SARS-CoV-2 va continua.

Peste câteva săptămâni, Institutul Cantacuzino va împlini o sută de ani de la înființare. De zece ani, aici nu se mai produce niciun vaccin. Surse din cadrul Institutului spun că dacă acesta nu va prinde această cursă a unui vaccin împotriva Covid 19, restartarea instituției va fi și mai greu de făcut decât deja se dovedește.

De-a lungul anilor, la Cantacuzino s-au produs patru vaccinuri: antipoliomelitic, antirujeolic, vaccinul împotriva tusei convulsive și cel antigripal.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI