Medicul de familie Andrei Anastasiu: Ar trebui să se vaccineze nu doar persoanele vulnerabile, ci și adulții tineri și cei care lucrează cu publicul. Este nevoie de campanie de educare a populației

Discuție despre vaccinarea antigripală la TVR INFO
Discuție despre vaccinarea antigripală la TVR INFO
22 septembrie 2022, 16:36

Întrebat dacă a venit vaccinul antigripal, în condițiile în care începe campania de vaccinare mai devreme, medicul Andrei Anastasiu a declarat că dozele de vaccin „nu au venit deocamdată” și a apreciat că  „ar fi trebuit să vină și în septembrie, să le avem livrate în cabinete, pentru a ne putea organiza, oamenii trebuie chemați și programați”.

„Ar trebui să se vaccineze o categorie cât mai largă de oameni, de la copii și persoane care lucrează, adulții tineri, care sunt în câmpul muncii, dar și vârstnicii, mai ales persoanele în vârstă, cu comorbidități, cu boli cronice, persoanele care lucrează cu publicul,  persoanele imunocompromise”, a explicat medicul, la TVR INFO.

CITIȚI ȘI: Pentru prima dată în ultimii 10 ani, vaccinarea antigripală începe înainte de 1 octombrie. Categoriile vulnerabile sunt imunizate gratuit

Totodată, întrebat de ce recomandă vaccinarea antigripală, dr. Andrei Anastasiu a răspuns: „Unde nu există cunoaștere, există frică. Vaccinul antigripal nu este altceva decât o introducere a unor substante care fac parte din virus în corp, substanțe care nu produc altceva decât imunitate. Câteodată, ele produc „efecte adverse”, care sunt niște mimări ale bolii. Este cea mai elegantă formă de a profesa medicina. Lumea nu se vaccinează din motive legate de istoria poporului și de lipsa încrederii în autorități”.

Întrebat dacă ar fi nevoie de o campanie de informare, medicul a explicat că ar fi nevoie, mai degrabă, de educarea populației: „Cu siguranță, ar trebui făcute campanii de conștientizare, ar trebui să înțeleagă cum funcționează (vaccinul, n.r.), dacă educi un om cu privire la o boală, nu va mai trebui să te lupți cu el niciodată, va înțelege permanent, ar trebui să existe o campanie de educare a populației, de mers prin școli, de mers prin zone unde se organizează evenimente. Decât să le dea mici și bere, mai bine s-ar duce cu pliante, să le ia o tensiune, o glicemie, să le explice cum stă treaba, dacă vor să facă ceva pentru populație, nu pentru voturi”.

Referitor la vaccinul antigripal nazal, medicul a arătat că este la fel de eficient, dar este pentru grupele de vârstă cuprinse între doi și 18 ani.

Întrebat la ce ne putem aștepta după doi ani de pandemie, medicul a arătat că „nu știu exact la ce ne putem aștepta, dar sper ca românii să fie mai conștienți și mai informați, ținând cont că mulți au trecut prin COVID, să fie puțin mai atenți cu ei, sper să se vaccineze cât mai mulți”.

Andrei Anastasiu a adăugat că „e de preferat să purtăm mască în zonele aglomerate”.

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă