Vaccinul anti-Covid AstraZeneca și trombozele. Vor fi făcute noi recomandări la nivel european

6 aprilie 2021, 16:59

Trombozele de după vaccinarea cu AstraZeneca nu sunt o coincidență. O spune tranșant coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, Marco Cavaleri.

Putem să o spunem, e clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim încă ce anume declanşează această reacţie. În următoarele ore vom anunţa că există o legătură, dar va trebui să înţelegem mecanismul. Printre persoanele vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere mai mare decât ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru, a precizat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.

Experții Agenției Europene analizează situația iar mâine urmează să facă un anunț oficial pe această temă.

Deciziile sunt ateptate şi de oficialii din România.

Valeriu Gheorghiță, preşedintele CNCAV: Suntem aproape convinși că nu se va retrage autorizarea de punere pe piață, pentru că avem date care arată că această frecvență este foarte rară. Ne așteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană, care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice.

În România, o treime dintre cei care aveau programare la vaccinarea cu AstraZeneca au renunțat.

Mihai Iacob, președintele Societății Medicilor de Familie Timiș: Noi, având antecedentele acestor pacienți putem să-i cunoaștem și să le facem anumite recomandări.

Valeriu Gheorghiță, preşedintele CNCAV: Apreciem absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare, avem nevoie de mai multe informații oficiale de la EMA. Și pot să vă asigur pe toți că și noi, la rândul nostru, cei care luăm decizii, avem nevoie de mai multe informații.

Potrivit lui Gheorghiță, România are suficiente doze de vaccin Pfizer pentru a asigura vaccinarea a 10 milioane de persoane.

Cel mai important este ca imunizarea să fie făcută cât mai rapid. Altfel, peste câteva luni, ne putem trezi cu un alt virus, mai agresiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite