Vaccinul anti-Covid AstraZeneca și trombozele. Vor fi făcute noi recomandări la nivel european

Un reprezentant de prim rang al Agenţiei Europene a Medicamentului spune explicit că există o legătură între serul britanic AstraZeneca şi cazurile de tromboză. Şi toată Europa asteaptă mâine explicații oficiale ale agenției. Președintele Comitetului de vaccinare de la noi crede că serul nu va fi retras, dar efectele acestor suspiciuni se văd: o treime dintre românii programați la imunizare cu AstraZeneca s-au retras.

06 Aprilie 2021, 16:59 (actualizat 06 Aprilie 2021, 20:21) Știrile TVR |

Trombozele de după vaccinarea cu AstraZeneca nu sunt o coincidență. O spune tranșant coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, Marco Cavaleri.

Putem să o spunem, e clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim încă ce anume declanşează această reacţie. În următoarele ore vom anunţa că există o legătură, dar va trebui să înţelegem mecanismul. Printre persoanele vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere mai mare decât ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru, a precizat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.

Experții Agenției Europene analizează situația iar mâine urmează să facă un anunț oficial pe această temă.

Deciziile sunt ateptate şi de oficialii din România.

Valeriu Gheorghiță, preşedintele CNCAV: Suntem aproape convinși că nu se va retrage autorizarea de punere pe piață, pentru că avem date care arată că această frecvență este foarte rară. Ne așteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană, care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice.

În România, o treime dintre cei care aveau programare la vaccinarea cu AstraZeneca au renunțat.

Mihai Iacob, președintele Societății Medicilor de Familie Timiș: Noi, având antecedentele acestor pacienți putem să-i cunoaștem și să le facem anumite recomandări.

Valeriu Gheorghiță, preşedintele CNCAV: Apreciem absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare, avem nevoie de mai multe informații oficiale de la EMA. Și pot să vă asigur pe toți că și noi, la rândul nostru, cei care luăm decizii, avem nevoie de mai multe informații.

Potrivit lui Gheorghiță, România are suficiente doze de vaccin Pfizer pentru a asigura vaccinarea a 10 milioane de persoane.

Cel mai important este ca imunizarea să fie făcută cât mai rapid. Altfel, peste câteva luni, ne putem trezi cu un alt virus, mai agresiv.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI