Vaccinarea elevilor a fost mutată din şcoli la medicii de familie, care se ocupau de un copil numai până când intra în clasa întâi, infomează Jurnalul TVR.
7, 9 şi 14 ani sunt vârstele pentru vaccinurile obligatorii din schema de vaccinare naţională. Ordinul ministerului Sănătăţii ar fi fost luat, spun oficialii instituţiei, pornind de la statistici îngrijorătoare.
"Comisia de Vaccinologie a Ministerului Sănătăţii a constatat că rata de imunizare în şcoli nu atinge 70% şi, probabil, aşa pot fi şi explicate acele epidemii de rujeolă care au exista de curând", spune Paul Şerban, consilierul ministrului Sănătăţii.
Medicii de familie susţin însă că există posibilitatea deloc de neglijat ca numărul celor care nu se imunizează să creasca şi astfel să apară epidemii.
"Problema este că un adolescent nu vine la medic întotdeauna fiindcă vrea medicul lui şi îşi convinge părinţii să nu vină.. Şi părinţii nu sunt întotdeauna convingători să aducă aceşti copii la vaccinare", spune Rodica Tănăsescu, preşedinta Socieţăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
O fată care nu este vaccinată antirubeolic şi face boala, peste ani, în timpul sarcinii, spre exemplu, riscă să nască un copil cu malformaţii.
Medicii de familie consideră că în cabinetul medical din şcoală este cel mai bine să se facă aceste vaccinuri. Îngrijorările specialiştilor l-au determinat deja pe ministrul Sănătaţii, Vasile Cepoi, să ia în calcul revenirea asupra ordinului care mută vaccinarea din şcoală la medicul de familie.