Vaccinarea împotriva HPV, reluată. Vor fi distribuite primele 20 de mii de doze de vaccin

4 ianuarie 2020, 20:49

Mai bine informați cu privire la pericolul la care își expun fetele dacă nu le vaccinează împotriva cancerului de col uterin, tot mai mulți părinți iau în calcul administrarea serului.

Statistica plasează țara noastră pe primul loc în Europa privind mortalitaltea cauzată de acest tip de cancer, cu 5 decese zilnic.

Cei care au cerut medicilor de familie serul vor fi primii beneficiari.

Primele 20 de mii de doze de vaccin anti HPV cumpărate de Ministerul Sănătății vor fi distribuite în cabinetele medicilor de familie începând de săptămâna viitoare. Acestea vor fi folosite pentru vaccinarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani pentru care părinții au solicitat vaccinarea în anii 2017- 2018.

Pașii timizi făcuți acum de Ministerul Sănătății pe drumul vacinarii împotriva HPV vin la 12 de ani de la eșecul răsunător al campaniei naționale de imunizare.

În 2008, o furtună de reclamații ale unor asociații care se opuneau vaccinării a forțat autoritățile să renunțe la campania de imunizare.

Cu dozele cumpărate acum de minister ar trebui imunizate aproximativ 7000 de fete.

România este una dintre ultimele țări din Uniunea Europeană care nu are un astfel de program național, deși cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin vaccinare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite