Vaccinarea antigripală se va putea face în unele farmacii comunitare, anunță Colegiul Farmaciștilor

Vaccin antigripal
Vaccin antigripal
24 octombrie 2022, 17:02

Vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare se implementează în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022 se anunță a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii 2 ani, când circulația virusului gripal a fost limitată de restricțiile sanitare impuse de pandemia COVID-19. Mai mult, infecția cu virusul gripal vine pe fondul imunității scăzute a populației, după ce purtarea măștii și distanțarea socială au dus la o circulație redusă a virusurilor gripale timp de mai multe sezoane. Conform datelor INSP, numărul de infecții respiratorii acute din săptămâna 3 – 9 octombrie 2022 este deja cu 25% mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Farmaciile comunitare și farmaciștii care vor dori să se implice în acest program se vor putea pregăti și autoriza astfel:

– Farmaciile se vor autoriza special să desfășoare activitatea de vaccinare împotririva gripei sezoniere, lista lor urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

– Farmaciștii implicați în programul pilot de vaccinare vor urma cursuri de pregătire postuniversitară în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, vaccinarea putându-se efectua doar de către cei care au absolvit aceste cursuri și cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare.

– Persoanele care doresc să se vaccineze în farmacii trebuie să prezinte o recomandare medicală de vaccinare împotriva gripei sezoniere și să li se mai fi administrat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori; de asemenea, înainte de vaccinare se va efectua obligatoriu o anamneză minimală pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost externat de la Spitalul Militar Central