VACCINARE COVID-19. Se pot vaccina persoanele care suferă de alergii?

17 ianuarie 2021, 21:30

„Persoanele care au alergii trebuie să ia legătura în primul rând cu medicul de familie și apoi, în momentul în care ajung la centrul de vaccinare, trebuie să declare acea alergie”, a subliniat medicul.

„Aici există câteva nuanțe. Practic, orice persoană care are o alergie ușoară adică a suferit, să zicem, atunci când a mâncat căpșuni sau alune o urticarie sau persoane care au o rinită alergică atunci când intră în contact cu ambrozia nu reprezintă contraindicații. Ei se pot vaccina fără niciun fel de problemă, trebuie doar să informeze la centrul de vaccinare și să aștepte nu 15 minute, ci 30 de minute în sala de așteptare, după ce s-a administrat vaccinul”, a mai explicat el.

„Singurele contraindicații absolute se referă la persoanele care au suferit o alergie severă, adică șoc anafilactic la o doză anterioară, deci cine va primi prima doză și suferă șoc anafilactic nu va efectua a doua doză sau la una dintre componentele vaccinului și aici sunt persoane care se cunosc, care au avut poate nevoie de un tratament citostatic sau un tratament cu interferon la care au făcut alergie. În această situație, este bine să ia legătura cu medicul de familie și apoi cu alergologul, ca să se poată face indicația sau contraindicația în ceea ce privește vaccinarea”, a conchis medicul Gindrovel Dumitra.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite