Este una dintre întrebările frecvente adresate de pacienți zilele acestea medicilor care îi au sub observație. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a putea fi vaccinate împotriva coronavirusului persoanele care urmează un tratament anticoagulant și antiplachetar, ne spune medicul cardiolog Alexandru Scafa Udrişte, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.
Cei care sunt sub tratament antiplachetar simplu sau dublu antiplachetar se pot vaccina fără niciun fel de problemă, a subliniat, în cadrul campaniei TVR, cardiologul Alexandru Scafa Udrişte.
"Cei care sunt anticoagulanți - aici sunt două tipuri de medicație anticoagulantă. Sunt anticoagulantele clasice - la această categorie de pacienți recomandarea este ca, cu vreo 3-4 zile înainte de vaccinare, să-și dozeze un timp de coagulare, un INR, și el trebuie să fie către limita inferioară a intervalului terapeutic, adică între 2 și 2,5", a explicat medicul.
"Dacă este prea mare, peste 3, se recomandă o scădere ușoară a dozei", a subliniat el.
"Pacienții care iau tratament anticoagulant cu noua categorie de anticoagulante (...) cei care nu fac INR lunar - ei se pot vaccina direct, dar trebuie să se vaccineze în apropierea momentului în care iau comprimatul. De exemplu, dacă iau pastila la ora 10.00, ei se vaccinează la ora 10.00, după care iau comprimatul imediat. Asta este o recomandare, după care, în momentul în care ești anticoagulant trebuie să anunți echipa de vaccinare că ești anticoagulant și trebuie să injecteze puțin mai lent. După care, perioada de urmărire este puțin mai lungă, de 10 minute se uită local, la locul de vaccinare. În rest, nicio problemă", a conchis medicul cardiolog Alexandru Scafa Udrişte.