Africa de Sud va produce propriul vaccin anti-Covid pe bază de ARN mesager

Vaccin anti-Covid
Vaccin anti-Covid
12 octombrie 2021, 12:19

Tehnologia inovatoare ARNm presupune injectarea în organism a unor şiruri de instrucţiuni genetice care le indică celulelor pacientului ce trebuie să facă pentru a combate boala. Procesul este utilizat de laboratoarele americane Moderna şi Pfizer-BioNTech pentru vaccinurile lor anti-COVID.

Sprijinită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), compania sud-africană de biotehnologie Afrigen, cu sediul în Cape Town, derulează un proiect pilot care va utiliza „ingineria inversă” (care constă în cercetarea principiilor de proiectare a unui produs) pentru a reconstitui o formulă similară cu cea a vaccinului ARNm produs de Moderna.

Primele doze ar trebui să fie gata pentru studii clinice în decurs de un an, a declarat directorul Afrigen, Petro Terreblanche, care a precizat că sunt în curs negocieri pentru obţinerea unui acord de licenţă pentru producţie cu gigantul farmaceutic american.

Cercetarea şi dezvoltarea instalaţiilor de ultimă generaţie, care au costat circa 7,5 milioane de euro, au început în urmă cu trei luni.

Până în prezent, doar 5% dintre africanii eligibili sunt complet vaccinaţi. Aflată cu mult în urma restului lumii, Africa este puternic dependentă de importuri şi de doze de vaccinuri donate de ţările bogate.

„Lecţia amară pe care am învăţat-o din această pandemie este că Africa este aproape în întregime dependentă” de vaccinurile produse în afara continentului, a declarat pentru AFP Richard Mihigo, coordonator însărcinat cu vaccinurile în cadrul OMS Africa.

Proiectul Afrigen îşi propune să pună capăt acestui lucru prin dezvoltarea locală a un vaccin inovator, adaptat condiţiilor, în special condiţiilor climatice din Africa.

„Ceea ce căutăm este un vaccin de a doua generaţie”, a explicat Martin Friede, coordonatorul Iniţiativei privind Cercetarea Vaccinurilor (IVR) din cadrul OMS.

„Trebuie să începem cu o copie a Moderna şi să ne apropiem cât mai mult posibil”, a continuat el. Ideea este însă de a dezvolta un vaccin „mai potrivit pentru ţările cu venituri mici”, a precizat oficialul OMS.

În timp ce vaccinurile cu ARNm existente ar trebui depozitate la temperaturi scăzute, formula Afrigen ar necesita în mod ideal condiţii minime de refrigerare sau deloc.

„Africa trebuie să devină autonomă în producţia de vaccinuri în următorii 20 de ani”, a mai spus Martin Friede.

Odată ce formula este finalizată, Afrigen intenţionează să pregătească alte ţări africane pentru fabricarea vaccinului.

Institutul sud-african Biovac, situat în acelaşi complex cu Afrigen, va fi primul care va produce noul vaccin la scară comercială.

Proiectul Afrigen este finanţat de iniţiativa Covax a OMS, pentru acces echitabil la vaccinuri.

Africa de Sud este ţara africană cea mai afectată de pandemie, cu peste 2,9 milioane de cazuri şi 88.300 de decese asociate COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite